Yargıtay'ın Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Ankara'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği öğrenildi. Sabih Kanadoğlu, 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367'lik 'karar yeter sayısı' elde edilmeden kongre toplanmış sayılmaz kararını ortaya çıkaran oyların geçersiz sayılmasına yol açan isimdi. 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminin iptalinin önünü açan savcı olarak bilinen Sabih Kanadoğlu, o dönemlerde hedef haline gelmiş ve en çok MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından eleştirilmişti.
DEVLET BAHÇELİ'NİN HEDEFİNDEYDİ..
Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile birlikte Merkez Disiplin Kurulu (MDK) ve partisinin milletvekillerinin 2022'de Kızılcahamam'da yaptıkları ortak toplantıda AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilemeyeceğinin açıklanmasının ardından Bahçeli, görüşmenin amacını açıkladı ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nu hedef göstermişti.
367 KRİZİ NEDİR?
367 Krizi, 2000 yılında seçilen onuncu cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin sonuna doğru patlak verdi. Abdullah Gül'ün AKP'nin cumhurbaşkanı adayı olma sürecinde Anayasa'nın 102. maddesi kabul edildi. Maddeye göre cumhurbaşkanı olabilmek için ilk iki turda sınırlı çoğunluk sayılan 367 oyu, diğer turda ise 276 oyu alması gerekliydi. 26 Aralık 2006'da Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan bir yazıda, eski Yargıtay Savcısı Sabih Kanadoğlu, 367'nin yalnızca karar yeter sayısı değil, toplantı yeter sayısı olduğunu belirtti. Kanadoğlu, oylamaya en az 367 milletvekilinin katılması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde sonuçların geçersiz olacağını ifade etti. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olduğu seçimlerde toplamda 367 oy kullanılmış Abdullah Gül ie bu oylamada 352 oy almıştı. Anayasa Mahkemesi 1 Mayıs tarihli kararında "367 şerhi" kabul ederek ilk oylamayı iptal etti. Sonuç olarak, 6 Mayıs'ta yapılan iki seçimde 11. cumhurbaşkanını seçmek için yeterli çoğunluk sağlanamadı. Oylamanın sonrasında CHP, "367 iddiası"nı Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Anayasa Mahkemesi 1 Mayıs'ta verdiği kararda, cumhurbaşkanlığı seçiminde en az 367 milletvekilinin genel kurulda hazır bulunması gerektiğine karar vererek meclisin ilk oylamasını askıya aldı.