ABD'nin temerrüde düşmesi 'borç limiti' tasarısıyla engellendi!

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, ülkenin borcunu ödemede temerrüde düşmesini önlemek için borç tavanını yükselten bir yasa tasarısını kabul etti.

ABD'nin temerrüde düşmesi 'borç limiti' tasarısıyla engellendi!

Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler'in arasında bir süredir devam eden müzakereler sonucunda üzerinde anlaşmaya varılan yasa tasarısı, 314'e karşı 117 oyla Meclis'ten geçti. ABD Başkanı Joe Biden, söz konusu tasarının Meclis'ten geçmesi sonrasında aptığı yazılı açıklamanın içeriğinde, "Bu gece Meclis ilk temerrüdü engelleyecek ve ulusumuzun zorlu ve tarihi ekonomik alanda toparlanmasını koruyabilmek adına önemli bir adım atacmıştır." şeklinde ifadeler kullandı.

Biden, söz konusu bütçe anlaşmasının aslında her iki tarafın da desteklediği bir uzlaşma olduğunu söylerken, müzakerelerin istediklerini elde edemediğini kaydetti. Biden, "Tasarıyı imzalayıp dünyanın en güçlü derecede olacak olan ekonomisini inşa edebilmek adına devam edebilmem için Senato'dan yasa tasarısını bir an önce geçirmesini istiyorum." dedi.

TASARININ BİR SONRAKİ HEDEFİ ABD SENATOSU

ABD'nin temerrüde düşmesi 'borç limiti' tasarısıyla engellendi

Borç tavanını 1 Ocak 2025'e kadar askıya alan bir yasa tasarısı daha sonra ABD Senatosu tarafından görüşülecek. Senato'dan geçmesi halinde yasa tasarısı imzası için Başkan Biden'a sunulacak. Bu nedenle, borç tavanının yükseltilmesi, federal hükümetin parasının bitmesini ve iflas etmesini engelleyecektir.

"10 yılda 1,5 trilyon dolar tasarruf etme potansiyeli"

Tasarı, borç limitini sona erdirmenin yanı sıra bazı federal programlarda kesintiler içeriyor ve ayrıca gıda yardımı programları da dahil olmak üzere bazı devlet yardımı alıcıları için yeni istihdam koşulları getirmesi bekleniyor.

Tasarı, COVID-19 salgını sürecinde sağlanan ancak kullanılmamış olan yardım fonlarını geri almayı amaçlıyor. Tasarı ayrıca bazı enerji projelerinin onay sürecini hızlandırmayı amaçlıyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin (CBO) tasarının federal borç ve açık üzerindeki etkisine ilişkin değerlendirmesine göre, yasa tasarısı kabul edilir ve sınırlı fonlar planlandığı gibi uygulanırsa, ABD bütçe açığının önümüzdeki on yıl içerisinde 1,5 milyon dolar kadar düşmesi bekleniyor.

Borç tavanının 5 Haziran'a kadar yükseltilmesi gerekiyor. Ayrıca, 19 Ocak'ta ABD, 31,4 trilyon dolar tutarında borç tavanına ulaştı ve ABD Hazine Bakanlığı tavanı aşmamak ve olası temerrüde düşmemek için olağanüstü adımlar atmaya başladı. Hazine Bakanlığı ise, bu tür olağanüstü önlemlerin Haziran başında tüketilebileceği konusunda uyardı.

ABD Hazine Bakanı Yellen, konuyla ilgili açıklamasında borç tavanı hakkında Meclis Başkanı Kevin McCarthy'ye yazdığı yakın tarihli bir mektupta, Kongre'nin borç tavanını 5 Haziran'a kadar yükselteceğini ya da mevcut koşullara göre borç tavanını yükselteceğini söyledi. durmadıkça vaatlerini yerine getirmek için kaynakları tükeneceğini bildirdi.

Diğer taraftan; ABD Hazinesi'nin nakit dengesi, 25 Mayıs'ta 2017'den bu yana en düşük seviye olan 38,8 milyar dolara gerilediği kaydedildi.