ABD'nin Türkiye'ye karşı F-16 kararı: Modernizasyon kitler onaylı satılacak!

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada mevcut F-16 savaş uçağı haberleşme sistemi olarak bilinen Link-16 Taktik Veri Bağlantı Ağı için modernizasyon kitleri Türkiye'ye onaylı olarak satılacağı kararının Kongre'ye bildirildiği duyuruldu.

ABD'nin Türkiye'ye karşı F-16 kararı: Modernizasyon kitler onaylı satılacak!

ABD'nin Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Antony Brinken geçen ay yaptığı açıklamada Türkiye'nin NATO için önemli olan mevcut F-16 filosu için yeni F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleri alması gerektiğini söylemişti. Türkiye-Yunanistan ile ilişkilerin olumlu yönüne ilişkin yapılan açıklamada "NATO müttefikleri" vurgulayarak, ekipman ve teknik yardım sağlama konusunda ise her zaman destek olduğunu ifade etmişti.

SATIŞA ONAYI KONGRE'YE GÖNDERİLDİ

ABD'nin Türkiye'ye karşı F-16 kararı

Brinken'in mevcut durumda olan F-16 filosu için 16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satın alınması gerektiğini ifade etmesinden sonra ABD'den dikkat çekici karar geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada mevcut durumdaki F-16 savaş uçaklarında iletişim kabiliyetlerini iyileştirmek amacıyla "Bilgi Dağıtım Sistemi" olarak da bilinen Link-16 Taktik Veri Bağı (TDL) sistemine yönelik yükseltme kitlerinin Türkiye'ye satışına onay verildi. Dışişleri Bakanlığı'nın F-16 savaş uçağının iletişim sistemi olan Link-16 Taktik Veri Bağlantı Ağı'na yükseltme kitleri satma kararını Kongre'ye resmen sunduğunu söyledi.

Savunma ve Güvenlik Ajansı henüz resmi bir açıklama yayınlamadı ve bu açıklama Kongre'ye ABD'nin resmi silah satışı kararını bildirdi. F-16'nın Link-16 taktik veri bağlantısı sistemi şu anda satış paketinde yer alan "Upgrade Block-2" seviyesine yükseltilmesi için ilgili ekipman ve teknik desteğin yanı sıra otomatik çarpışma önleme sistemi de mevcut olduğu kaydedildi.