Alman hükümeti reformda anlaştılar: Vatandaş olmak artık daha da kolay!

Almanya'nın iktidar partisi vatandaşlık yasalarında reform yapmayı kabul etti.

Alman hükümeti reformda anlaştılar: Vatandaş olmak artık daha da kolay!

Almanya'nın Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller Partisi (Yeşiller Partisi) ve Hür Demokratlardan (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, çifte vatandaşlığı teşvik etmek için yasayı değiştirmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Süddeutsche Zeitung, hükümetin vatandaşlığa kabul sürecini büyük ölçüde basitleştirmek ve göçmenlerin ülkeye entegrasyonunu kolaylaştırmak için Federal İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı mevzuatı kullanmayı umduğunu söyledi. 49 sayfalık yasa tasarısına göre uzun süredir Almanya'da yaşayan göçmenler daha erken vatandaşlık alabilecek.

Almanya'da vatandaşlığa kabul süresi şu anda sekiz yıldır, ancak beş yıla indirilecektir. 67 yaşının üzerindekilere sınav yerine mülakat, vatandaşlığa kabul için ön koşul olarak yeterlidir.

Alman hükümeti reformda anlaştılar Vatandaş olmak artık daha da kolay

Beş yıldır Almanya'da yasal olarak yaşayan ve çalışan yabancıların çocukları da daha erken Alman vatandaşlığı alabilirler.

TÜRKLERE DE KAPI AÇILDI

Almanya'nın yakında çıkacak olan vatandaşlık yasası, ülkenin en büyük yabancı nüfus grubunu oluşturan Türklerle de yakından bağlantılı. Yeni yasaya göre Alman vatandaşı olabilmek için Türk vatandaşlığından çıkması gereken Türkler, Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığını kabul ederek çifte vatandaş olabiliyor.

Tasarı Bakanlar Kurulu'ndan geçtikten sonra federal parlamentoya sunulacak ve bu yaz yasalaşacak.

Öte yandan, yasa tasarısı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) muhalefetini de dikkate alıyor. FDP'nin muhalefeti nedeniyle, yalnızca sosyal yardım kapsamında olmayan ve suça bulaşmamış kişiler vatandaş olabiliyor.