Arsalardaki talep patlamasına dikkat! Hızla büyüyen pazarda mağdur sayısı artıyor..

Pandemi ve deprem konutta beklentileri değiştirdi. Doğayla iç içe az katlı bir yaşam hayali kuranlar müstakil evlere ya da yazlık benzeri yapılara yöneldikçe bu bölgede satış yapan işyerlerinin sayısında patlama yaşandı. Ancak uzmanlar uyarıyor; Proje fiyatı veya sunulan proje görseli oldukça cazip olsa da araştırma yapmadan satın alma işlemi yapılması tavsiye edilmez. Aksi takdirde, bir süre sonra mülk hasarı gibi arazide de hasar meydana gelebilir.

Arsalardaki talep patlamasına dikkat! Hızla büyüyen pazarda mağdur sayısı artıyor..

Önce pandemi, ardından deprem felaketi tüketici talebinin değişmesine neden oldu. Bağımsız yaşama arzusuyla birlikte arsa satışlarının iki yılda hiç olmadığı kadar arttığı görülürken bir noktada konutları bile geçti. Orta bütçeli olanlar arsa alıp ev yapmayı tercih ederken, düşük bütçeli olanlar ise prefabrik binaları ve yazlık evleri tercih etti. Güçlü talep emlak piyasasını da etkiledi.

Arsa satışları artık sadece emlakçılar aracılığıyla yapılmıyor. Bu faaliyete odaklanan projeli arsa satışı yapan firma sayıları her geçen gün artmaktadır. Hızla büyüyen bir pazarda, tüketicilerin dikkatli olması ve neyi kimden satın aldığının tüm yönlerini düşünmesi gerekiyor.

ALICININ YANLIŞ BİLGİLER ALMASI

Arsalardaki talep patlamasına dikkat! Hızla büyüyen pazarda mağdur sayısı artıyor

Yüzlerce emlakçının bulunduğu Mastertürk Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Taş, yükselen fiyatlar nedeniyle ev alamayan orta gelirlilerin tapulu arsa alma hayallerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu ihtiyaç nedeniyle birçok işletmenin kurulduğunu söyleyen Taş, “Tüketici talebi bölgeyi oldukça cazip hale getirmiştir. Arsa projeleri geliştiren firma sayısı artmaya devam ediyor ve artmaya da devam edecek. Maalesef şirketler kadar kötü örnekler de olacaktır. Örneğin şirketin sermayesi 100.000 lira fakat 100 milyon liralık bir iş yapıyor. Bu noktada alıcıların çok dikkatli olması gerekiyor. İmar geleceği için satılan yerler yapılmayacak. Önemli olan ne olacağı değil, şimdi neyin önemli olduğudur. Boş yeri satıyorlar yeri cazip diyorlar gidince bakınca arsayı 150.000 liraya satmıyorlar alt yapı maliyeti 200.000 lirayı geçiyor... Evet bunun gibi çok örnek var . Bu nedenle işletme iyice araştırılmalı ve satın alınan arsanın tüm imar koşulları incelenmelidir. Kendilerine söylenenlerle yetinmemelerini, gitmedikleri yere gitmemelerini tavsiye ediyorum” dedi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme'de genel müdür olarak görev yapan Makbule Yönel Mayısa, yazlık ev ve ekoköy şeklinde alternatif ikinci evlere ilişkin konseptlerine ilgiden dolayı arsa talebinin arttığını ve bu doğrultuda satış yapan firma sayısının da arttığını söyledi. Mayısa aşağıdaki önerileri sundu:

`Öncelikle arazi ile arazi arasındaki farkı bilmeniz gerekiyor. Şehirler tarafından incelenen ve bölünen arazi inşaata açıktır. Arazi ise imar ve icra planlarına tabi olmayan ve yapı ruhsatları belirli şartlarla sınırlı olan arazilerdir. Bölgesel düzeyde tarla/arsa olan alanlar, kentin gelişimi ile ilgili gelecekte imarlanma potansiyeline sahiptir. Ayrıca, başka imar koşullarına bağlı olarak, tapu ile dahi imar için uygun hale getirilmiş arsalar olabilir. Bu tapunun gerektirdiği yükümlülüklerin yerine getirilmesi sonrası bir bina inşa edebilirsiniz. Bu nedenle yerleşim yerinin niteliği bilinmelidir.

Eylemde herhangi bir yorum veya kısıtlayıcı ifade olup olmadığı kontrol edilmelidir. Örneğin, bununla ilgili bir senet ve beyan, her zaman tarım arazisi olarak kullanılan arazinin yüzdesini talep edebilir. Kendine tüm gayrimenkulleri al, hisseleri al. Bazı satışlarda belli bir arsanın belli limitlerle size satıldığı söylense bile tapu senediniz varsa çok dikkatli olmalısınız. Tapu senediniz varsa, her hissedar ve aynı zamanda yasal olarak parselin tamamındaki payların bir kısmına sahiptir.

UCUZ OLURSA ŞÜPHELENİN

Arsalardaki talep patlamasına dikkat! Hızla büyüyen pazarda mağdur sayısı artıyor

Elektrik, su ve yol bağlantıları hakkında bilgi edinin. Bu bağlantılar olmadan burada küçük bir ev sahibi olmak çok zor. Son dönemde kurumsal arazi/arazi satışlarında yol, su, elektrik ve ortak sosyal tesislerin satışını gerçekleştiren firma tarafından sağlanacağı bildirildi. Bu soruları netleştirdikten sonra satın alma işlemi yapmalısınız.

Fiyatının piyasa değerinden çok daha düşük olduğunu düşünüyorsanız, durumu öğrenin. Gayrimenkul alırken mutlaka çevredeki piyasa satış rakamlarını araştırın genel piyasa değeri hakkında fikir edinin. Birikimlerinizin önemli bir bölümünü uzmanlık alanınız olmayan konuda harcamayı planlıyorsanız mutlaka ekspertiz raporunu almanızı öneririm.

TAPUNUZ GEÇERSİZ SAYILABİLİR

Hatalı bir satın alma nedeniyle parasını ödediğiniz bir parseli veya arsayı kaybedebilirsiniz. Bu alım satım yöntemine karşı uyarıda bulunan Avukat Kiraz, “Tarım arazilerinde hisse satışı söz konusu değil. Noterin bu arsalar için alım satım vaadi sözleşmesi yapmasına gerek yoktur. Yapılsa bile hiçbir değeri yoktur ve mahkemeye başvuru yapıldığında dava hakkı doğmaz. Tüm hissedarlar miras niteliğindeki ekilebilir araziyi yalnızca bir kişiye satabilir. Arsa durumunda, satış ve satın alma sözleşmesi noter aracılığıyla yapılır. Satış ofisinde yapılan adi yazılı sözleşmeler geçersizdir.