Asgari ücrete yüzde 30 ve yüzde 35 oranında zam beklentisi!

Seçim süreci geçtiğimiz Pazar günü 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimi ile tamamlandı. Seçimin ardından ilk endişe Temmuz ayındaki asgari ücret zam uygulaması oldu. Asgari ücrete yüzde 30 ya da yüzde 35 zam yapılması düşünülüyor.

Asgari ücrete yüzde 30 ve yüzde 35 oranında zam beklentisi!

Türkiye 14-28 Mayıs seçimlerini geride bırakarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'da karar kıldı. Kongre dağıtımı ve resmi olmayan kayıtların ardından Cumhurbaşkanı belirlenirken Cumhur İttifakı'nın parlamentoda 323 sandalye kazandığı ve diğer taraftan da aday Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri yönettiği konuşulmaya başlandı.

Yeni dönem için alınması planlanan yeni ekonomik kararlar en yüksek önceliğe sahiptir ve kamuoyunu en çok ilgilendiren konudur. Halkın alım gücünü belirleyen unsurlardan biri de temmuz ayında yapılan asgari ücret artışının boyutu.

KOMİSYON HAZİRANDA ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK

Asgari ücrete yüzde 30 ve yüzde 35 oranında zam beklentisi!

Yeni kabinenin açıklanmasının ardından hükümetin talebi üzerine asgari ücreti belirlemek için bir komisyon toplanacak. Komite, beş kişilik her ekipte toplam 15 üye ile çalışanlar, işverenler ve hükümetten oluşur. Toplamda 3-4 seans sonrasında yeni bir sayı belirlenir. Her bir taraf, Haziran ayında bir taneye ev sahipliği yapmayı planlıyor ve haftalık toplantıların belirli sayıda anlaşmaya varması bekleniyor.

"Asgari ücrete yüzde 30 ve yüzde 35 zam bekleniyor"

Sosyal yardımların oranı dikkate alındığında, asgari ücretin yükseltilmesi için ilk seçenek olarak yüzde 30'luk zam yöntemi ortaya çıktı. Temmuz ayında asgari ücret miktarına yüzde 30 zam yapılırsa net ücret 11.058 TL, brüt ücretin ise 13.010 TL olacağı ifade ediliyor.

Yüzde 35'lik bir artış net ücret 11.475 TL, brüt ücrette 3.500 TL olacaktır. Bu durumda emekliler ve memurlar için Temmuz ayındaki sosyal katkı paylarına benzer şekilde Ocak 2023 dönemi devam ettirilecek.