Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Memurların toplu iş sözleşmelerine ilişkin çerçeve protokol çalışmalarına başlandı. Depremle kesintiye uğrasa da haklarımızı kaybetmeden yapacağız" diye konuştu. Avrasya Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu'nun (UAMIF) 10. Olağan Genel Kurulu'na kaytılan Bakan vedat Bilgin, Covid-19 salgını ve daha sonrasında gelen Rusya-Ukrayna savaşının dünya genelinde yüksek enflasyona neden olduğunu söyledi Bakan Bilgin konuşmasında ayrıca kamu çalışanlarının menfaatlerini en aza indirmek için çeşitli sosyal politika tedbirleri aldıklarını ifade etti.
Sözleşmeli memurların da istihdam edildiğini kaydeden Bakan Bilgin, memurlara özellikle emekli olduklarında işine yarayacak 3600 ek gösterge ile yeni haklar verdiklerini hatırlattı. Asgari ücreti vergiden muaf tutarak tarihi bir adım attıklarını da ifade eden Bakan Bilgin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bununla birlikte sadece asgari ücretle çalışanları vergiden muaf tutulmakla kalmıyor, aynı zamanda tüm işçilere asgari ücret üzerinden ödeme yapılmasını uyguluyoruz. Bunun sonucunda işçiler, asgari ücret kadar gelirleri üzerinden vergi alınmadığı bir dönemi yaşamaya başladılar. Bu onların hakkı, biz onlara veriyoruz. Kamuda geçici işçi sorunu var. Geçici işçi sorununu çözme yolunda önemli bir adım attık. Kongreye sunduk. Kamu görevlileri toplu sözleşmelerine ilişkin çerçeve protokol çalışmalarımız başlamıştır. Deprem nedeniyle ara verdik ama izinleri kaybetmeden yapacağız.
"50 BİN KİŞİYE KADAR ŞİRKET ÇALIŞMA PROGRAMINA KATILMAYI PLANLIYORUZ"
Enflasyonun zararlı etkilerinin ağırlıklı olarak ücretliler tarafından hissedildiğini söyleyen Bilgin, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu süreçlerdeki asıl görevimiz, çalışanları ve işçileri korumaya yönelik sosyal politika tedbirleri önermek. Bu tedbirlerin arasında toplu pazarlık ve asgari ücret mekanizmaları ön plandadır. Depremden sonra da sosyal politikaları aynı şekilde dönüşümlü olarak hayata geçirdik. Öncelikle kısmi işsizlik ödeneğini kalkan şeklinde uygulamaya başlandı. Kısa çalışma ödeneği şartlarını taşımayanlara nakdi ücret yardımı imkanı getirdik. Bölgede çalışmak isteyen işsiz aile bireylerine asgari ücretle gelir sağlamış olan Toplum Yararına İstihdam Programını (TYP) bir kez daha hayata geçirdik. Yaklaşık 25.000 kişiyi kapsayan bu uygulamayı bir ay içerisinde 50.000 aileye yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Bunu bir gösteriye dönüştürdük."