Bakan Koca'dan SMA hastalarına hastane müjde: Hücre ve gen tedavileri başlatılıyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da nadir hastalıkların tedavileri alanında hücre ve gen tedavisine yönelik ihtisas hastanesi kurulacağını bildirirken, hücre ve gen tedavisi ilaçlarının da aynı yerleşkede üretileceğini söyledi.

Bakan Koca'dan SMA hastalarına hastane müjde: Hücre ve gen tedavileri başlatılıyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı kabinesinin ilk toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamak için kameraların karşısına geçti. Burada SMA hastalığına karşı oldukça hassas olduklarını anlatan Bakan Koca, "Hastalığın istismar aracı olarak kullanılması kabul edilemez. Tedarik edilen ilaçlar bulunacak" ifadelerini kullandı. SMA Bilim Kurulu'nun kimlerin gen tedavisi uygulayabileceğine ve hangi hasta popülasyonlarına karar verdiğini anlatan Koca, şöyle devam etti:

"Etkili olduğu hasta grubu vardır. Yapılması gereken planımızı yaptık. Yakında uygulamaya aşınacak. Bu konuda da önemli bir gelişme bulunmakta.

Nadir hastalıkların tedavileri alanında İstanbul'da yeni bir hastane kurma sürecindeyiz. Bu hastanede hücre ve gen tedavilerinin uygulanmasına tahsis edilecektir. Hastane ile aynı yerleşkede hücre ve gen tedavisi için kullanılan ilaçlar için üretim tesisi de bulunacak. Bu sayede ilacı kendimiz üreteceğiz ve tedaviyi yine kendimiz uygulayacağız."

Bakan Koca'dan SMA hastalarına hastane müjde: Hücre ve gen tedavileri başlatılıyor!

“SAĞLIKLI YAŞ ALMA PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR”

Bakan Fahrettin Koca, 80 yaş ve üstü başta olmak üzere sağlıklı yaşam merkezlerinin kurulmasına ilişkin yönetmelik çıkarıldığını kaydetti. 250 kişiye 2 hemşire ve 1 tıbbi sekreter ile hayatın merkezi olmayı planladıklarını söyleyen Koca, şunları aktardı:

"Yaşlılarımızın bu merkezlerden hizmet almalarını ve sağlık sorunu, reçete ya da rapora ihtiyaç duyduklarında teletıp hizmeti vermelerini sağlayacağız. Gerekirse bu hastalar için hastane randevuları dahil tüm prosedürlere uyulacaktır. İnsanlar sağlık sorunları yaşadıklarında bu birimi arayacaklar. Bu birim, gerekirse hastayı evinde ziyaret eder ve gerekirse hastaneye kadar hastaya eşlik edebilir. Bu uygulamayı da başlatacağız."