BES, borsada altına destek verdi: Uzmanlardan dikkat çeken uyarı!

BIST100-BIST30 endeksindeki yükseliş, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın da dikkatini çekerek birikimlerini ve kârlarını korumak isteyen yatırımcıların yoğun talebini gösterdi. BES, 2022'de yüzde 25'ten yüzde 30'a yükselen devlet katkı payları ile yüzde 226'lık bir fon getirisi elde etti. Uzmanlar ise, altına olan bu ilginin fon sepetini ön plana çıkardığını söyledi.

BES, borsada altına destek verdi: Uzmanlardan dikkat çeken uyarı!

BES, kişilerin emeklilik yatırımlarını yönetmelerine yardımcı olmak ve ek emeklilik gelirlerine katkıda bulunmak amacıyla 2003 yılında yürürlüğe girmiştir. Asgari ücret artışıyla birlikte BES yatırımcıları için 30 bin TL ek teşvik verildi. Altın fonlarına talep artarken, BIST100-BIST30 endeksindeki yükseliş katılımcıların fon tercihlerini etkiledi.

BES’E REKOR KATILIM

Bireysel emeklilik planı, bireylerin çalışırken birikim yapabilecekleri ve devlet katkısıyla desteklenen bireysel emeklilik planıdır. 2003 yılında yayınlanan uygulamaya 18 yaşından küçüklerin ilgisi arttıkça katılımcı sayısı da arttı. Bugüne kadar toplam katılımcı sayısı 8,12 milyonu aştı. Fonun toplam tutarı 427,4 milyar TL şeklinde açıklandı.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI İLE BİRLİKTE EK TEŞVİK YÜKSELDİ

Bu arada bu yılın başında yapılan asgari ücret artışının ardından BES yatırımcılarına 30 bin TL ek teşvik verildi. Bireysel emeklilik sigortasına devlet katkısı yüzde 30'a yükseldi. BES sistemindeki iyileştirmeler borsa finansmanını da etkiledi.

Fiziki altın alım talebi rekor seviyelere ulaşırken, altın fonları da iyi desteklendi. Ekonomi gazetesi Berfin Çipa’nın haberine göre Ahlatcı Yatırım'ın genel müdürlük görevinde olan Tonguç Erbaş, hisse senedi fonunun getirisinin yüzde 226'ya ulaştığını belirterek, BES'in 2022 performansını şöyle değerlendirdi:

BES, borsada altına destek verdi

"BIST100-BIST30 endeksinin son bir yıldaki yükselişi katılımcıların fon tercihlerini etkilemiştir. Hisse senedi fonları ve altın fonları gibi fonlara talebin arttığı ortaya çıktı. Hisse senedi fonları yüzde getiri sağlayarak en çok sermaye getiren fon grubu oldu. Katılım oranı yüzde 20'yi aşarak rekor seviyeye ulaştı.

"ALTIN FONLARINDA EN YÜKSEK GETİRİ YILLIK YÜZDE 46"

Altın ve gümüş sermaye fonları toplam payın yüzde 35'ini oluşturdu. Bu, mevduat getirisinin üzerinde, ancak ortalama döviz kuru ve altın getirisinin altında. Altın fonları yüzde 46, özel tahviller yüzde 24 ve resmi döviz tahvil fonları yüzde 46 ile yıllık getirileri geride bıraktı. Kıymetli metallere olan ilginin 2023 yılında artması bekleniyor. Hal böyle olunca altına olan ilgi fon sepetini ön plana çıkaracaktır. ”