Beyin çipi insan deneyleri başlıyor! Felçten körlüğe kadar birçok hastalık tarih olacak..

Elon Musk'a ait beyin implantı şirketi Neuralink, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden onay aldı. İnsan deneylerinin başlangıcı olan bu devrim niteliğindeki icadın felçten körlüğe kadar pek çok rahatsızlığı iyileştireceği bekleniyor.

Beyin çipi insan deneyleri başlıyor! Felçten körlüğe kadar birçok hastalık tarih olacak..

Milyarder girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu Neuralink, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA), hukuk mücadelerinin ardından dönüm noktası niteliğindeki bir gelişme olan insan klinik deneylerine girmek için ilk onayı aldığını duyurdu. Bu kapsamda ilk başlarda başvuruyu reddeden FDA'nın, sonunda şirkete onay verdiği bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamanın içeriğinde "Bu, FDA ile yakın çalışan Neuralink ekibinin harika bir çalışmasının sonucudur ve teknolojinin birçok kişiye yardımcı olmasını sağlayan bir gün için önemli bir ilk adımdır" denildi.

İKİ AYRI KRİTİK ENDİŞE

Beyin çipi insan deneyleri başlıyor! Felçten körlüğe kadar birçok hastalık tarih olacak..

2016 yılı içinde kuruluşu yapılan şirket, insanların beyinlerine minik cihazlar yerleştirerek birçok sorunu çözmeyi planlıyor. Beyine yerleştirilen bu cihazların, kişide obezite, otizm, depresyon, inme, körlük ve şizofreni gibi hastalıklarla ilgili değişen durumları iyileştirmeyi amaçlıyor.

Reuters ile konuşan bir Neuralink çalışanı, FDA'nın 2022 başvurusunda insan denemelerine izin vermeden önce ele alınması gereken endişelerini dile getirdiğini söyledi. Başlıca sorunların arasında ise ihazın lityum pili, implant tellerinin yerleştirildiği yerde beynin içerisinde yer değiştirme potansiyeli ve aynı zamanda da beynin dokularına zarar vermeden cihazın güvenli ve sorunsuz olarak çıkarmanın zorluk derecesi yer alıyordu.

‘ÇOCUKLARIMA DA YERLEŞTİRECEĞİM’

Elon Musk, beyin implantlarıyla ilgili endişeleri yatıştırmak için geçen yılın sonlarına doğru bir açıklama yaptı ve açıklamasında cihazın güvenliği konusunda emin olduğunu ve bunu kendi çocuklarına vermeye hazır olduğunu söyledi.

Bu arada, birkaç yıl önce başlayan hayvan test teknikleri nedeniyle 280'den fazla koyunun, domuz ve maymunun da dahil olmak üzere bin 500'den fazla hayvanın öldüğü biliniyor.