Çalışma saatleri için yeni düzenleme müjdesi: Mesai 6 saate indirilecek!

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Konferans ve Kültür Merkezi'ne giden ve burada Memur-Sen tarafından düzenlenen panele katılan Bakan Vedat Bilgin, mesai saatleriyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Çalışma saatleri için yeni düzenleme müjdesi: Mesai 6 saate indirilecek!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bir süredir gündemde olan mesai saatlerinin düşürülmesi yönünde konuya değindi ve çalışma saatlerinin düşürülmesi gerektiğini savunan dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Vedat Bilgin, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Konferans ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Memur-Sen Genel Kurulu'na katıldılar. Burada bir konuşma yapan Bakan Bilgin, bir süredir gündemde olan mesai saatleri konusu hakkında değerlendirmeler yaptı ve çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

"ÇALIŞMA SÜRELERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ"

Konuyla ilgili bazı detaylara yer veren Bakan Vedat Bilgin şöyle koştu:

Çalışma saatleri için yeni düzenleme müjdesi Mesai 6 saate indirilecek

"İlk eylem Chicago'da çalışma saatlerinin sabah 10'a düşürülmesiydi. Ama sonra protestolar arttı. Tüm dünyaya yayıldı ve sabah 8'den itibaren çalışma ihtiyacı ortaya çıktı. Bundan yaklaşık 100 yıl sonra veya bundan 100 yıl sonra, Uluslararası Çalışma Örgütü ile dünyanın farklı ülkelerinde çalışma süresi 8 saate indi Artık farklı bir çağda yaşıyoruz. Hepimizin bildiği gibi bu 8 saatlik talep süresi sanayi çağının başlangıcıdır. Şimdi soru şu; 100 yıl önce 1 saatte kaç işçi üretiyordu, işçiler 1 saatte kaç ürün ve hizmet üretiyordu, bugün işçiler 1 saatte ne kadar üretiyor? Belki de bu teknolojik değişim ile birlikte bu teknolojik devrimle, hizmet sektöründe çalışan işçilerin, emekçilerin, emekçilerin yarattığı değer, ürettikleri ürünler, yaptıkları hizmetler katlanarak arttı.

 Bununla ilgili olarak, bugün ilk tartışılan ve bu Mayıs Günleri'nde ilk tartışılan şey, çalışma saatleri sanayi çağının başlangıcında gerekli olan 8 saat civarında mı kalacak? Tabii ki, bu açık olamaz. Bu nedenle biz Türkiye'de çalışma hayatımızı modernize etmeli ve çalışma saatlerimizi daha insani koşullarda yeniden düzenlemeli, iş biriminin verimliliğindeki artışı dikkate almalıyız. İngiltere'de pilot çalışma gerçekleştirildi ve 6 saat sürdü. 6 saat sonra 5 saatlik test yapılır bu da yetmez. Bu çalışmalar başta akademisyenlerin desteğiyle dünyanın birçok yerinde yürütülüyor."