Covid-19 pandemisinde kesilen para cezaları geri iade edilecek!

Salgın döneminde özellikle maskelerle ilgili para cezalarının iadesi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itirazlar tamamlandı. Para cezası ödeyen herkes cezanın iadesini talep edebilir. Bu ücret vergi dairesine fatura edilebilir.

Covid-19 pandemisinde kesilen para cezaları geri iade edilecek!

Pandemi sırasında azaltılan para cezalarının geri ödenmesine giden yol açıktı. Anayasa Mahkemesi'ne iade talebi tamamlandı. AYM tarafından alınan karar ise Resmi Gazete'de yayımlandı.

Pandemi sürecinde maske zorunluluğu ve aynı zamanda diğer yasaklara uymayan kişilere ceza olarak ödenen tutarlar artık geri alınacak. Cezayı ödeyen kişi cezayı geri alabilir ve ücret vergi dairesi tarafından tahsil edilir.

9 KASIM 2022'YE KADAR ÖDENEN PARA CEZALARI İADE EDİLECEK

Covid-19 pandemisinde kesilen para cezaları geri iade edilecek

Geçen yıl 11 Mart 2020'den 9 Kasım 2022'ye kadar yürürlüğe giren toplu tebliğe göre başta maske takmama nedeniyle verilen para cezaları olmak üzere bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için alınan tedbirler kaldırıldı. Bu nedenle 9 Kasım 2022 tarihine kadar ödenen para cezalarının iade edilmemesine karar verildi.

Anayasa Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulunulması sonrasında yapılan itiraza ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı bildirildi. Bu kapsamda AYM'nin "Tahsil edilen idari para cezaları geri iade edilmez." şeklinde ibarenin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar vererek hükmü bozduğu öğrenildi. Bu karar ise ödenmiş olan idari para cezalarının geri alınmasının yolunu açmış oldu.