Cumhurbaşkanından bayram müjdesi! Sıfır faizli kredi dağıtılacak: Şartlar açıklandı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep Nurdağı'nda köy evleri anahtar teslim töreninde çiftçilere müjde verdi. Afetzedelerin hayatını sürdüreceği köy evlerinde yaşayan çiftçilere Ziraat Bankası aracılığıyla sıfır faizli hayvancılık kredisi verileceğini, hayvan ve yem alımlarının da destekleneceğini söyledi. Erdoğan, toplamda 10 yeni müjde verildiğini açıkladı. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanından bayram müjdesi! Sıfır faizli kredi dağıtılacak: Şartlar açıklandı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte Kahramanmaraş'ta depremden etkilenen köylerde yapılan yeni evlerin anahtar teslim törenine katıldı. Konuşmasında İstanbul'daki riskli binaların dönüştürülmesine dair bir hedef belirten Erdoğan, yılda 300 bin konutu dönüştürerek beş yıl içinde İstanbul'da riskli bina bırakmamayı amaçladıklarını söyledi.

Erdoğan, konuşmasında depremler nedeniyle kaybedilen hayatlara değinerek, bu yılki Ramazan Bayramı'nın depremlerin yarattığı yıkım ve acıların gölgesinde geçtiğini ifade etti. Anadolu'nun afetleriyle birlikte güzelliklerine de sahip olduğunu belirten Erdoğan, binaların sağlam yapılması, derelerin önünün kesilmemesi, doğayla barışık bir yaşam ve afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti.

BİR YIL İÇİNDE 319 BİN EV TESLİM EDİLECEK

3

Deprem sonrası hemen harekete geçtiklerini ve 15. günden itibaren yeni konutların yapımına başladıklarını belirten Erdoğan, deprem bölgesinde 507 bin konut ve 143 bin köy evi olmak üzere toplam 650 bin yeni ev yapacaklarını, bunların 319 binini bir yıl içinde teslim ederek şehirleri ayağa kaldırmayı planladıklarını söyledi.

Erdoğan, deprem bölgesinde yaptığı son ziyaretlerde her şehirde yeni konutların ve köy evlerinin temel atma törenlerini gerçekleştirdiklerini ve şimdiye kadar 105 binden fazla konutun yapım sürecini başlattıklarını belirtti. Konuşmasını tamamlayarak, Türkiye'nin afetlere karşı dayanıklı hale gelmesi için çalışmalarının süreceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan çalışmaların sadece konut inşası olmadığını, aynı zamanda okullar, sağlık merkezleri, çarşılar, pazarlar, yeşil alanlar ve parklar gibi yeni yaşam alanlarının da inşa edildiğini belirtti. Ayrıca depremde yıkılan yerlerin değil, bölgedeki tüm şehirlerin altyapısının da yenilendiğinin altını çizdi.

Küçük sanayi siteleri kurularak, istihdamın artırıldığının altını çizen Erdoğan, "Cumhuriyet tarihinin en büyük konut ve şehircilik seferberliğini Allah'ın izniyle başarılı bir şekilde tamamlayacağız" dedi.

Daha önce pek çok deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerde vatandaşları kısa sürede yeni evleriyle buluşturduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah burada da aynısını yapacağız. Van, Bingöl, Antalya, Manavgat, Muğla, Kütahya ve Simav'da bunları yaptık mı? Bay Kemal'in milletvekili olduğu İzmir'de de bunu yaptık mı? Sen de yapabilir misin? Yapamazsın. Bunların nasibi yok" diyerek sözlerine devam etti.

YILDA 300 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRÜLECEK

2

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yeni bir kentsel dönüşüm kampanyasının müjdesini milletle paylaştıklarını belirten Erdoğan, riskli binalarda yaşayan İstanbullu vatandaşlara dönüşüm bedelinin yarısını devlet olarak karşılayacaklarını ve diğer yarısını da uygun şartlı borçlanma imkanıyla sunacaklarını ifade etti. Yılda 300 bin konutu dönüştürerek, beş yıl içinde İstanbul'da riskli bina bırakmamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel dönüşüm konusunda muhalefetin eleştirilerine yanıt verdiği bir törende konuştu. Törende, muhalefetin söylemlerinin yer aldığı bir video gösterimi yapıldı. Erdoğan, bu gösterimdeki muhalefet söylemlerinin ülkeye fayda sağlamayacağını savunarak, İstanbul, Ankara ve İzmir'in belediye başkanlarının bu konuda hiçbir şey yapamayacaklarını iddia etti. Erdoğan, bu şehirlerin çöp, çukur, çamur, susuzluk ve lağım sorunları ile boğuştuğunu söyledi.

Erdoğan, kendilerinin insanları güvenli ve huzurlu konutlara kavuşturma yolunda çalıştıklarını ve muhalefetin projelerine takoz olmak istediğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı, milletin her iki zihniyeti de gördüğünü ve bildiğini belirterek, İstanbul'a belediye başkanı olduğu zaman şehirde susuzluk, çöp, çamur gibi sorunların yanı sıra meşhur Ümraniye çöplüğünün patlaması sonucu 39 vatandaşın öldüğünü hatırlattı. Bu olayda CHP'nin sorumlu olduğunu söyleyen Erdoğan, kendilerinin o bölgeyi park ve bahçeye dönüştürdüklerini söyledi. Cumhurbaşkanı, bu konuda muhalefete güvenilmeyeceğini savunarak, "Bu insanlara beş tane koyun teslim edemezsiniz. Teslim ederseniz, kaybeder gelirler." dedi.

ÇİFTÇİLERE 10 MÜJDE

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin afetlere karşı dirençli hale getirilmesi için çalışmalarının devam edeceğini ve bu konuda engellere izin vermeden mücadele edeceklerini ifade etti. Depremin 75. gününde olduğunu belirten Erdoğan, depremden etkilenen 11 ili ziyaret ettiklerini söyledi.

Erdoğan, 45 günde tamamladıkları 10 köy evinin anahtarlarını teslim ettiklerini ve temeli atıldıktan 60 gün sonra tamamladıklarını vurgulayarak, bu evlerin mimarisi, inşası ve diğer özellikleriyle gerçekten çok güzel eserler olduğunu belirtti ve hak sahiplerine hayırlı olmasını diledi.

Bugün ayrıca çiftçilere 10 müjde vereceklerini belirten Erdoğan, burada özgün mimariye sahip ahır, köy konağı, akıllı tahta, cami, peyzajıyla akıllı köy evleri örneklerinin milletin takdirine sunulduğunu ifade etti. Bu projeyle birlikte gelişmiş altyapı, internet destekli teknoloji, yenilenebilir enerji, sıfır atık uygulaması, sürü yönetim sistemi, entegre meteoroloji yazılımı gibi pek çok özellikleriyle yeni bir model ortaya koyduklarını söyleyen Erdoğan, aynı zamanda afet alanlarındaki köy evlerinde yaşayan çiftçilere sıfır faizli hayvancılık kredileri vereceklerini, hayvan ve yem alımlarını destekleyeceklerini ifade etti. Bu sayede ahırların dolacağını, üretimin artacağını ve çiftçilerin kazançlarının yükseleceğini belirtti.

Erdoğan ayrıca, afet alanları dışındaki bölgelerde yaşayan tüm vatandaşlarımıza kırsal dönüşümden yararlanma imkanı sunacaklarını belirterek, İlk Evim Kampanyası şartlarıyla akıllı köylerden ev sahibi olma imkanı getireceklerini söyledi. Hala köylerde yaşayan vatandaşlarımızdan mevcut evini yıkarak bu modele uygun sağlam, güvenli, teknoloji destekli eve kavuşmak isteyenlere de uygun şartlı finansman sağlayacaklarını dile getirdi.

DOĞAL GAZ ELEŞTRİLERİNE CEVAP

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak'ta kurulan bir fabrikayla ilgili açıklama yaparak, Karadeniz gazından elde edilen üre üretimi yapacaklarını söyledi. "Doğal gaz, hani Karadeniz'den doğal gaz çıkacaktı?" diyenlere cevap veren Erdoğan, doğal gazın nasıl yandığını Karadeniz ve Sakarya'da gördüklerini belirtti. Özel sektör yatırımı olarak kurulan bu fabrikanın inşasına yakında başlayacaklarını ifade eden Erdoğan, kırsal dönüşüm projelerinin en önemli özelliğinin, teknolojik altyapıyla kırsaldan kopan gençlerin yeniden üretimle buluşmasını sağlaması olduğunu vurguladı.

Erdoğan, Türkiye'nin artık felaketlerin yıkıcı etkilerine teslim olmadığının en güzel örneğinin burada görülen manzara olduğunu belirtti. Bir yandan temel atıp anahtar teslim etmeye başlayıp bir yandan da tarihin en önemli kırsal dönüşüm projelerinden birini hayata geçirdiklerini vurgulayan Erdoğan, biten her köy evini ve konutu gelecek aylardan itibaren sahipleriyle buluşturacaklarını söyledi. Dünyada, bu kadar büyük bir afetin ardından arama kurtarmadan enkaz kaldırmaya, geçici barınma alanlarından kalıcı konut inşasına kadar her alanda bu kadar kısa sürede kat edilen bir mesafe olmadığını belirten Erdoğan, Türkiye Yüzyılı'nı üretim ve üreticinin yüzyılı yapmak istediklerini ifade etti.