Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından normal hayata dönüş için üniversite sınavına hazırlık çağrısı yapan Uzman Psk. Ece Tözeniş, öğrencilerin ve aynı zamanda üniversite sınavına gğirecek olan adaylarının normal hayata dönmesinin önemine dikkat çekiyor. Tözeniş, "6 Şubat 2023'te yaşadığımız deprem felaketinden sonra eski haline dönmenin daha zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Keşke yapabilseydik dediğimiz bir dönemden geçiyoruz" diyerek aklımızın hem kendimize hem de başkalarına yardım etmek için dinlenmesi gerektiğini ifade etti.
“PSİKOLOJİK İYİ OLUŞLAR MUTLAKA GÜÇLENDİRİLMELİ”
Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, eskisi gibi olmasa bile hayata devam edebilmek, bazen yeniden başlayabilmek ve yaraları sarabilmek için psikolojik sağlımızı güçlendirmemiz gerektiğini anlattı. "Yaşamdaki olumlu işlevlerle ilişkilidir." diyen Tözeniş, "Hayatımız kendi seyrinde ilerlerken, yaşadığımız birçok güzel olayla birlikte, kontrolümüz dışında gelişen birçok kötü olayla da karşılaşabiliriz. İyiyle baş etmek her zaman daha kolaydır, ancak kötüyle başa çıkmak için kendinizin bazı yönlerini geliştirmeniz gerekir." dedi.
“EN BÜYÜK HATA VAZGEÇMEKTİR”
Uzm. Psk. Tözeniş, gençlerin bu mutlu durum için anlamlı bir amaç oluşturmaları ve sürdürmeleri gerektiğine dikkat çekti. Tözeniş, konuşmasında "Hayattan beklentilerimiz, olma hayallerimiz ve zevk alınan alanlar aynı değildir. Onları bulmak ve doğru hedefi seçmek kendini bilmektir. Ben kimim ve mutluyken de mutsuzken de ne yaparım... Sahip olduğun her yeni deneyim sana bir şeyler öğretecek. Gençlere tavsiyem: Acele etmeyin ve asla pes etmeyin. Başarısızlık veya yenilgi ile karşılaştığımız zamanlarda yaptığımız en büyük hata pes etmektir. Gerçekten büyük başarılar, her hatadan ders çıkardığınızda, her zaman geri döndüğünüzde ve istediğinizi elde etmek için daha büyük bir motivasyonla daha çok çalıştığınızda gelir. Başarılar bizi sadece gururlandırır, başarısızlıklar ve kayıplar ise bizi büyütür, büyütür ve hatta iyileştirir. Hayatı kaçırmamak önemlidir ve hayatın tadı bizi besleyen ve büyüten toplumun temelidir. Samimi ilişkiler ve anlamlı arkadaşlıklar kurulmalıdır." ifadelerini kullandı.
BUNDAN SONRA NE YAPMALIYIZ?
Tözeniş şunları söyledi: Bilimin her türlü durumu sizlerin ışığı olsun. Meslek ne olursa olsun mesleği yapan doğru insanlarla yeniden ayağa kalkacağız bundan sonra ne yapmalıyız? Bize bu soruyu sormak, yeni bir başlangıca doğru bir adım olacaktır.”
ÜNİVERSİTE ADAYLARI İÇİN ÖNERİLER
Bu süreçten sonra yapılması gerekenler konusunda hem deprem bölgelerinde hem de yurdun farklı noktalarında sınavlara hazırlanan üniversite öğrencileri için adaylarına tavsiyelerde bulunan Tezenis, önerilerini şu çekilde sıraladı: - Konu başlıklarını inceleyerek ve eksik konuları tamamlayarak başlayabilirsiniz. - Kendi günlük çalışma programınızı belirleyebilirsiniz. Bir programda çalışmak, daha verimli çalışmanıza yardımcı olabilir. - Sınavınız için kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyerek kendinizi motive edin. Günlük ve haftalık çalışmalar için kısa vadeli hedefler belirleyebilirsiniz. İstediğiniz üniversite ve bölüm ile ilgili uzun vadeli hedeflerinizi inceleyebilirsiniz. - Motivasyonunuzu yükselterek ve çok çalışarak yaralarınızı birlikte iyileştireceksiniz. Unutma, sen geleceksin.