Dünya basınının 5 isme dikkat çektiği Erdoğan'ın yeni kabinesindeki kilit isimler açıklandı!

Cumhurbaşkanlığı seçimi kesin sonuçların yayımlanmasının hemen ardından Türkiye'nin yeni kabinesi de açıklandı. İngiliz haber ajansından Reuters tarafından Kabine'ye iletilen ve uluslararası camiada büyük ilgi gören dikkat çeken bir analiz yapıldı. Reuters, analizi "Türkiye'nin yeni hükümeti: Erdoğan kabinesindeki kilit isimler" başlığı altında yayınladı.

Dünya basınının 5 isme dikkat çektiği Erdoğan'ın yeni kabinesindeki kilit isimler açıklandı!

28 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin sonrasında dün yeni kabine açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yeni kabine, medyanın ve uluslararası toplumun ilgisini çekti. İngiliz haber ajansı olan Reuters ise, dikkat çekici bir analiz yayınladı.

Reuters tarafından yayınlanan bir analizde, "Mayıs seçimlerinden yirmi yılı aşkın bir süre sonra yetkilerini genişleten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir ekonomi ve aynı zamanda dışişleri bakanı da olmak kaydıyla yeni bir hükümet ilan etti" denildi.

Dünya basınının 5 isme dikkat çektiği Erdoğan'ın yeni kabinesindeki kilit isimler açıklandı!

Reuters'e göre kabinenin beş kilit üyesi,  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler,  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya oldu.

EKONOMİ BAKANI- MEHMET ŞİMŞEK

Mehmet Şimşek

İngiliz haber ajansı Reuters tarafından yapılan bir analizde, “Eski Ekonomi Bakanlarından birisi olan Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirildi. Bakanlık ve başbakan yardımcılığı olarak görev yaptığı 2009'dan 2018'e kadar finans piyasalarınca büyük saygı gördü. Onun atanması, uzun yıllardır yürürlükte olan düşük faiz oranı politikasında bir değişikliğin işareti olarak görülüyor. Siyasete atılmadan önce ABD'nin Ankara Büyükelçiliği bünyesinde ekonomist olarak çalışan Şimşek, daha sonra Merrill Lynch'te çalıştı.

Mehmet Şimşek'i yorumlayan Reuter, konuyla ilgili “Pragmatizmi ve büyümeyi vurgulayan reformların destekçisi olarak yabancı yatırımcıları çekmekten yana” ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI - HAKAN FİDAN

Hakan Fidan

Reuters, Türiye'nin en uzun süreli görev yapan dışişleri bakanlarından Mevlüt Çavuşoğlu'nun yerine de Hakan Fidan'ın atandığını bildirirken Fidan hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Haberde, Erdoğan'a çok akın isimlerden bir tanesi olan Fidan'ın 2010 yılından beri MİT başkanı olduğu ve daha öncesinde de Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde danışmanı olduğu tekrarlandı. Fidan'ın Oslo'da MİT ile PKK arasındaki gizli barış görüşmeleriyle öne çıktığı da hatırlatılıyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI - YAŞAR GÜLER

Yaşar Güler

Yeni Milli Savunma Bakanı olan Yaşar Güler'in 49 yıl orduda görev yaptığı ve 2018 yılından bu güne kadar da Genelkurmay Başkanı olduğu kaydedildi. Hulusi Akar'ın Savunma Bakanı olmasının ardından atandığı hatırlatılan Güler'in, 2019 ve 2020'de Suriye'deki operasyonlarda ordunun başına geçtiği, Irak'ta yürütülen operasyonlara katıldığı söyleniyor.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI - CEVDET YILMAZ

Cevdet Yılmaz

Cevdet Yılmaz, "geleneksel ekonomi yöneticisi" olarak biliniyor. Analizde Yılmaz'ın daha öncesinde Kalkınma Bakanı ve aynı zamanda da Başbakan Yardımcısı olduğu hatırlatıldı.

İÇİŞLERİ BAKANI - ALİ YERLİKAYA

Ali Yerlikaya

Süleyman Soylu'nun yerine 2018'den beri İstanbul Valisi olarak görevli Ali Yerlikaya'nın atandığı açıklandı. Haberde Yerlikaya'nın daha öncesinde Gaziantep, Tekirdağ ve Şırnak'ta görev yaptığı da yinelendi.