Türkiye'de kira geliri elde eden milyonlarca mülk sahibinin 2022 yılında elde ettikleri kira gelirleri için 1-31 Mart tarihleri arasında beyanname vermeleri gerekiyor. Kira Geliri Beyannameleri 31 Mart'a Kadar Verilmeli
Kira gelirlerine ilişkin beyanlar, nüfus, tapu, banka, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan veya bunların bürolarından alınan bilgilere göre düzenlenen hazır beyan sistemi üzerinden yapılabilir.
Hazır Beyan Sitemi, Kira Geliri Beyanları için Kullanılabilir
Hazır beyan sistemine e-Devlet şifresi ile giriş yapıldığında kişi adına hazırlanan beyannameler ekrana yansıtılır. Gerekli kontrol ve düzeltmeler yapılır. Varsa gider ve indirimler eklendikten sonra onaylanırsa beyanname verilir. Bundan sonra vergileriniz otomatik olarak hesaplanır ve raporlanır.
Konut Kira Beyannameleri için Muafiyet Tutarı 9500 TL
Her yıl konut kira beyannamesi verilirken bir de muafiyet tutarı belirleniyor. Geçen yıl verilen beyannameler için bu tutar 7.000 TL idi. Bu yıl ise istisna tutarı 9.500 TL olarak belirlendi.
Kira Geliriniz 9500TL'yi Aşıyorsa...
İstisna sadece tek bir konut için geçerli. Konuttan kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak belirlenen istisna tutarından daha az (aylık 790 TL'den az) kira geliri elde etmeleri halinde bu gelirleri için beyanname vermelerine gerek yok. Kira geliriniz 9.500 TL'yi aşıyorsa kira vergisinde kazanç sağlayabilirsiniz.
Kira Vergisini 2 Taksitte Ödeme İmkanı
2022 yılında elde edilen kira gelirleri çerçevesinde verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi; ilki damga vergisi ile birlikte 31 Mart'a kadar, ikincisi ise 31 Temmuz'a kadar olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Ödemeler anlaşmalı bankalar veya 'gib.gov.tr' üzerinden yapılabiliyor.
Kira Geliri Olan ve Başka Bir Yerde Kirada Oturan Kişiler
Kirada evi olan ve başka bir yerde kirada oturan vatandaşlar, yıllık 9.500 TL'den fazla gelirleri varsa beyanname vermek zorunda. Bu vatandaşlar gerçek gider yöntemini seçerek ikamet ettikleri gayrimenkul için ödedikleri kirayı gider olarak belirtebilir. Bu sayede ödenecek vergi sıfırlanabilir.
Gelir Beyanında İki Yöntemin Anlaşılması: Gerçek Gider ve Götürü Gider
Kira gelirinin beyan edilmesi söz konusu olduğunda, vergi mükelleflerinin kullanabileceği 2 farklı yöntem var; gerçek gider ve götürü gider yöntemi. Seçtiğiniz yöntem, ödemeniz gereken kira vergisi tutarı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir, bu nedenle ikisi arasındaki farkları anlamak önemli.
Gerçek gider yöntemi, vergi mükelleflerinin sigorta gideri, borç faizi, vergi ve harçlar, enerji tasarrufu harcamaları, bakım ve onarım giderleri gibi kiralık mülkleriyle ilgili gerçek giderleri düşmelerine olanak tanır. Bu yöntem daha büyük bir kesinti ile sonuçlanabilir, ancak dikkatli kayıt tutma ve dokümantasyon gerektirir.
Götürü gider yöntemi, gerçek gider yöntemine daha basit bir alternatif sunarak, vergi mükelleflerinin gerçek giderlerine bakılmaksızın kira gelirlerinin %15'ini düşmelerine olanak tanır. Bu yöntem, düşülecek çok fazla gideri olmayan veya ayrıntılı kayıt tutmak istemeyenler için iyi bir seçenek olabilir. Ancak, gerçek giderleri düşme olanağından vazgeçmek anlamına da gelmektedir. Öneğin; 9000 TL geliri olan bir mülk sahibi, 18000 TL ve üzeri gider gösterebiliyorsa gerçek gider tercih edilerek daha az vergi ödenebilir. Tersi durumda ise götürü gider tercih edilmeli.
Bir Yöntem Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Seçtiğiniz yöntem, ödemeniz gereken kira vergisi miktarının yanı sıra gelecekte masrafları düşme olanağınızı da etkileyecek. Örneğin, götürü gider yöntemini seçerseniz, 2 yıl boyunca gerçek gider yöntemine geçemezsiniz. Öte yandan, kiralık mülkünüzle ilgili önemli giderleriniz varsa, gerçek gider yöntemi daha avantajlı olabilir.
Saklanması Gereken Belgeler
Hangi yöntemi seçerseniz seçin, kiralık mülkünüzle ilgili gider ve gelirlerinizin ayrıntılı kayıtlarını tutmanız önemli. Bu harcamalara ilişkin belgeler, denetlenmeniz veya kesintilerinize ilişkin kanıt sunmanızın istenmesi durumunda en az 5 yıl süreyle saklanmalı. Gerçek gider yöntemi ile götürü gider yöntemi arasındaki farkların anlaşılması, kira gelirinin beyan edilmesi söz konusu olduğunda önemlidir. Götürü gider yöntemi daha basit bir yaklaşım sunabilirken, her bir yöntemin faydalarını ve dezavantajlarını tartmak ve durumunuz için en mantıklı olanı seçmek önemli.