Evde bakım maaşı işlemlerinde yönetmelik değiştirildi! Binlerce aileye mağduriyet şoku..

Engellilerin ve yaşlıların toplumdan izole edilmemesini ve evde bakılmasını sağlamak için onlara akmakla yükümlü oldukları kişilere ödenen evde bakım emekli maaşlarında yönetmelik değiştirildiğinden binlerce aile zarar görecek.

Evde bakım maaşı işlemlerinde yönetmelik değiştirildi! Binlerce aileye mağduriyet şoku..

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna birkaç gün kala Resmi Gazete'de yayımlanan "Evde Bakım Yönetmeliği", engellilerin veya yaşlıların evde bakım almak için devlet yardımına başvurmalarını zorlaştıran veya zorlaştıran koşullar içeriyor.

Seçimler öncesinde yenilendiği söylenen Evde Bakım Yönetmeliğin'de başvuru formu, değerlendirme, ödeme ve diğer desteklerle ilgili işlemleri içerirken, bakıma muhtaç engelli bireylere evde bakım hizmeti verilmesine yardımcı oluyor. Engelli ve yaşlı vatandaşların sosyal çevrelerinden ayrı olmadan evde bakılmalarını sağlamak amacıyla kişinin en yakınlarına ödenen ev içi yardım ödeneğine ilişkin yeni yayımlanan bu düzenlemede, bir hanenin gelirinin üçte ikisinden az olma şartıyla, emekli maaşı alması seçim öncesi çok tartışma yarattı.

"Hane geliri 5.000.670 TL'nin üzerinde ise evde bakım ücreti alınmayacak"

Evde bakım maaşı işlemlerinde yönetmelik değiştirildi

Evrensel'den Nisa Sude Demirel'in haberine göre, Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte, gelir durumunu belirlemeye yönelik çok detaylı hükümlere yer verildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nın açıkladığı verilerde Evde Bakım Yardımı uygulaması ile Ocak ayına kadar tamamen kendisine bağımlı bir engelliye evde bakmak isteyenlere aylık 4 bin 336 lira nakdi yardım yapılıyor. Ayrıca 2023 Nisan ayında ev işlerine yardımcı olması için 569 bin 627 kişi işe alındı. Bunların yaklaşık 140.000'i engelli yaşlıların bakıcısıdır.

2007 Önceki Gelir Tespit Yönetmeliği'nde “Bu kural, herhangi bir ad altında gelir kategorilerinin toplamı esas alınarak; Sahip oldukları veya bağımlı oldukları kişi sayısına göre aylık ortalama geliri aylık net asgari ücretin üçte ikisinden az olan bakıma muhtaç vatandaşların bu engellilere verilen hizmetleri, hizmet değerlendirmelerini ve ücretlerin ödenmesi." ibaresi yer almakta.

“Pek çok aile zor anlar yaşayacak”

Yeni düzenlemelerde gelirin tespiti 15 maddede detaylandırılmıştır. Sözleşmede yer alan gelirler arasında, Bakanlıkça ödenen düzenli ve düzensiz ödenekler, aile yardımları vb. durumlar var.

Uzmanlar, gelir bileşeninin hane bazında değerlendirilmesinin, engellileri birey olarak tanımlamalarını ve bu şekilde hizmet vermelerini imkansız hale getirdiğini söylerken, buna manevi yardımda sunulan sosyal destek ve gelir dışı varlıklar da dahil olamk kaydıyla gelirin belirlenmesinde birçok aileyi sübvansiyonlu evde bakıma ciddi şekilde ihtiyaç duyacaktır.