Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aralık ayı kapsamında yapılan çalışmalar hakkında yeni bir rapor yayınlandı. Borç verme başlığı altında yapılan açıklamalarda devletin kasasından 55 milyar liralık bir ödeneğin çıktığı görüldü. 55 milyar liranın 40 milyar lirasının ise BOTAŞ için tanımlanmış olması dikkat çektiği gibi raporun Türkiye gündeminde yer almasını sağladı. Yıl genelinde verilen 55 milyar liralık borca karşılık olarak en büyük hisse ve pay BOTAŞ’ın oldu.
BOTAŞ borcu Plan Ve Bütçe Komisyonu’na gelmişti
BOTAŞ borçlarıyla ilgili durum en son Plan ve Bütçe Komisyonu’na taşınmış ve burada yapılan görüşmelerde borcun 40 milyar TL’ye yaklaştığı ifade edilmişti. Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yasada BOTAŞ ile ilgili yer alan madde ise şöyle:
- Advertisement -
“BOTAŞ’ın, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geldiği halde ödenmemiş olan her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizi borçları ile 11/11/2020 tarihli ve 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında yapılandırılmış borçları (vadesi gelmemiş taksitler dâhil); adı geçen şirketin Hazineden, 31/12/2021 tarihine kadar oluşan görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık, merkezi yönetim bütçesinin gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmeksizin mahsup suretiyle, Ticaret Bakanlığınca terkin edilir. Bu kapsamda mahsuba konu olacak borçlara bu maddenin yayımlandığı tarihten sonra fer’i alacak hesaplanmaz.