HIV virüsü taşıyan kanı vererek hastanın ölümüne neden olan Kızılay, tazminata mahkum edildi!

HIV, yani insan immün yetmezlik virüsü taşıyan bir kanı böbrek hastası olan Ahmet Emin Bilgin'e vererek hastanın ölmesine neden olan Kızılay'ın tazminat ödemesine karar verildi.

HIV virüsü taşıyan kanı vererek hastanın ölümüne neden olan Kızılay, tazminata mahkum edildi!

2011 yılında İstanbul'da meydana gelen olayda 52 yaşında olan ve böbrek tedavisi gören Ahmet Emin Bilgin, Medical Park Göztepe Hastanesi'nde annesinden alınan böbrekle nakil ameliyatı geçirdi.

Hastaneye kaldırılmasından 3 gün sonra yaşamını yitiren Bilgin'e Kızılay'ın bağışladığı kandan HIV bulaştığı belirlendi. Hastane ve Kızılay'ın aileye toplam 770 bin TL tazminat ödemesine karar veren mahkeme, Kızılay'ı "tamamen sorumlu" tuttu.

Ahmet Emin Bilgin isimli hasta, böbrek ameliyatı sonrası İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Üç gün sonra burada öldü. Bilgin ailesinin şikayetleri üzerine Sağlık Bakanlığı'na bağlı müfettişler Bilgin'e Kızılay'dan alınan ve ameliyat sırasında verilen kanla HIV bulaştığını belirlediler. 2013 yılında Bilgin ailesi, avukatları aracılığı ile kan nakli yapılan Kızılay Derneği ve Medical Park Göztepe Hastanesi aleyhine İstanbul 30. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne tazminat davası açtı.

HIV virüsü taşıyan kanı vererek hastanın ölümüne neden olan Kızılay, tazminata mahkum edildi!

"KIZILAY SORUMLUDUR"

Aralık 2022'de karar veren mahkeme, Bilgin ailesine olay tarihi itibariyle yasal faizi ile birlikte Kızılay ve özel hastanelerden toplam 770 bin TL ödenmesine hükmetti. Türk Kızılayı'nın ileri teknolojilerini kullanarak HIV'i erken aşamada tespit etmek mümkün olmasına rağmen, bu kararın bu teknolojileri kullanmadığına dikkat etmediği belirtildi. Olay anında yerinde tarama testlerinin kullanılmasının, kan ve kan ürünleriyle ilgili sistem kurulurken tamamen güvenli bir organizasyonun planlanmadığını gösterdiği vurgulandı.

Kararda “Kızılay, meydana gelen olayda esaslı ve tamamen kusurlu kabul edilmelidir. Oluşan zararlardan davalı Kızılay sorumlu tutulmaktadır. Kararda ayrıca, nakli yapan hastanenin gerçekleşmiş olan zarardan sorumlu olacağı belirtiliyor. Davanın kapanmasının ardından Bilgin ailesi avukatı Sema Kılıç, ayrıca icra takibine başladı. Kızılay, aileye tazminatın ödenmesine ilişkin kararı, avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurarak temyize götüreceğini belirterek, icra dairesine itiraz talebinde bulunulmasını istedi.