İlk defa oy kullanacak gençlere önemli uyarı! Bu kurallara uyunuz yoksa oyunuz geçersiz sayılacak..

14 Mayıs Seçim Günü'ne sayılı günler kaldı. Milyonlarca genç, ilk defa sandık başına gidecekler ve oy kullanacaklar. İlk oyunu kullanacak olan gençlere önemli uyarılar yapıldı. Bu uyarılara uyulmadığı takdirde ise oylarının geçersiz sayılabileceği hatırlatıldı.

İlk defa oy kullanacak gençlere önemli uyarı! Bu kurallara uyunuz yoksa oyunuz geçersiz sayılacak..

Hem cumhurbaşkanlığı hem de kongre seçimleri yapıldığı için 14 Mayısı seçimlerinde sandık, imza için iki ayrı oy pusulası verecek. Siyasi ittifaklar, ittifak adı altında sandıklara yan yana çıkacak. Seçmenler öncelikle zarfın ve oy pusulasının üzerindeki YSK mührünü kontrol etmelidir. Oy kullanırken cep telefonlarını, kameraları ve diğer cihazları oy kabinlerinden lütfen uzak tutun.

Sayım yapılırken, seçmenin niyeti oy pusulasından açıkça belirtilmemelidir.

İlk defa oy kullanacak gençlere önemli uyarı

Üzerinde "Tercih Et" veya "Evet" yazan birden çok partili veya bağımsız aday için ayrılan alanı aşan oy pusulaları geçersiz sayılır. Oy verme işleminin yapıldığı pusula zarfın içine tersyüz edilerek yerleştirilmelidir. Oy pusulası boşsa, birden fazla aday kaşelenmiş, yırtılmış veya oy pusulasına mühür dışında herhangi bir şey basılmış veya işaretlenmişse, oy pusulası geçersiz sayılır.

Bu nedenle, geçerli bir oy kullanmak için, oy pusulanız dışında herhangi bir notun bulunmadığı bir alanda oy kullanmalısınız. Örneğin, Seçim Günü'nün de içinde olduğu resmi tatilde yurt dışında bulunan bir kişi, Seçim Günü yurt dışında veya Gümrük'te oy kullanamaz.

İlk defa oy kullanacak gençlere önemli uyarı

Oylama sürecinde hile olduğunu düşündüğünüz herhangi bir durumla karşılaşırsanız lütfen yetkililere bildirin. Örneğin, başka bir seçmenin sandık başına seçmenin yanında girmesi, engelli olmaması veya benzeri bir kural ihlalinin olması halinde bu durum başvuruda belirtilmelidir.

Şikayet ve itirazda bulunma prosedürlerinin farklı olması nedeniyle, seçmenlerin oy verdikleri okuldaki bir baro, siyasi parti veya diğer sivil toplum kuruluşu tarafından atanan bir avukattan yardım almaları teşvik edilmektedir.

İlk defa oy kullanacak gençlere önemli uyarı

Temel Seçimler ve Seçmen Listeleri Kanunu'nun 158. maddesine göre, hatırlatmalara rağmen oy kullanma yükümlülüğünü yerine getirmeyen seçmenler idari yaptırımlara tabidir. Oy kullanmayan seçmenler idari yaptırıma tabi tutulacak.

Öte yandan, Temel Seçim Yönetmeliği ve Seçim Listeleri Kanunu'nun 7. Bölümü "Seçim Suçu ve Cezası" başlığını taşımaktadır. Bu kurallar kapsamında Seçim Komisyonu'nu engellemek, propaganda yasaklarını ihlal etmek, seçmenlerin hile yapmasına veya oy kullanmasına engel olmak, sandıkları kurcalamak ve Seçim Komisyonu'nun içki yasağını hiçe saymak gibi birçok fiil cezalar mevcuttur.