EYT'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte çok sayıda vatandaş doğumdan ve askerlikten borca girdi ve SGK'ya borç yapılandırma tebligatı geldi. SGK yapılandırmanın faydalarını anlattı. Sigortanın yanı sıra sosyal sigorta primleri, işsizlik sigortası, para cezaları ve işçi tazminatı gibi borçlar da yeniden yapılandırmaya tabi tutuluyor. Öte yandan gelir testi sonuçları çerçevesinde kişi başına düşen hane geliri toplam asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar için GSS borcunu da ortadan kaldırıyor. Geliri bu miktarı aşan vatandaşlardan 31 Ağustos 2023 tarihine kadar anapara borcunu tamamen ödemeleri halinde gecikme zammı uygulanmayacak.
PRİM BORCU TARİHİ BELLİ OLDU
Sigorta ofisinde, ortak mükellefler, Nisan 2023'ten itibaren bu aydan itibaren başvuruda bulunarak prim yükümlülüklerini yeniden yapılandırabilirler. Nisan ayından sonra başvuranlar üyelik aidatlarını Haziran 2022'den sonra ödeyebilirler.
12 AY İÇİNDE YATIRILMASI GEREKİYOR
2008 yılından itibaren isteğe bağlı olarak ödenen sigorta primlerinin poliçe süresine yansıtılabilmesi için 12 ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Benzer şekilde yıllık emeklilik uygulaması da borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli olup, ödeme tarihini takip eden ay başından itibaren yıllık ödeme başlar.
GSS BORCU OLANLAR DİKKAT
Gelir taraması sonucunda kişi başına düşen hane geliri brüt asgari ücretin (3.336,00 TL) üçte birinden az olan kişiler için GSS borcu silinmektedir. Bu tutarın üzerinde kazananlardan 31 Ağustos'a kadar anapara yatırmaları halinde faiz veya gecikme cezası alınmayacaktır. GSS prim yükümlülüğü olan kişiler 31 Aralık 2023'e kadar şehir, eyalet ve üniversite hastanelerinden her şekilde sağlık hizmeti alabilirler.