EYT ile ilgili hükümleri içeren kanun taslağı sunuldu. TBMM'de görüşülerek 395 kabul oyla kabul edilerek yasalaştı. Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanması ve başvuruların alınmasından sonra yürürlükte olacak ve başvuruların yolu açılacak. İşte detaylar…
DEPREMZELERE EYT'DE ÖNCELİK VERİLECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'nin depremzedelere öncelik vereceğini açıkladı. Bigin, sürecin resmi gazete ile başladığını ve hakların kaybedilmediğini kaydetti.
5000 PRİM GÜNÜ ÖNERİSİ REDDEDİLDİ
CHP, İYİ Parti, HDP tarafından emekli prim gün sayısını 5000 gün olarak kademeli bir şekilde düzenlenmesini kapsayan önerge AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Yasa tasarısının ilk maddesi AK Parti'nin onayladığı önergeyle değiştirildi. Yeni düzenleme ile emekli olduktan sonra aynı işe yeniden başlama süresi 10 günden 30 güne çıkarıldı.
EMEKLİLİK YOLU AÇILDI
Teklifin yasal hale gelmesi ile 17 Ağustos 1999 depreminden sonra yürürlüğe giren emeklilikte yaş şartı, prim gün, hizmet yıllarını tamamlayanlar ve yaşı nedeniyle emekli olamayanlar için için kaldırılarak önü açıldı.
KİMLER EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VEREBİLİR?
EYT teklifinin görüşülmesi sırasında TBMM Plan Bütçe Komisyonunda yayınlanan bilgilere göre; SSK'dan 1 milyon 661 bin, BAĞ-KUR'dan 88 bin 626 kişi ve Emekli Sandığından 496 bin kişi emeklilik şartlarını yerine getirdi. Emeklilik şartlarını taşıyanlar, EYT Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlandığı günden itibaren emekli maaşı başvurusunda bulunabilirler.
EYT'Lİ İLK MAAŞI NE ZAMAN ALACAK?
Mart ayında emekli maaşı için başvuranlar, Nisan ayından itibaren emekli maaşı alma hakkına sahiptir. Emekli olduktan sonra 10 gün içinde aynı işte çalışmaya başlayan işçiye işveren sosyal vergi üzerinden %5 indirim uygulanacaktır.