Türk 'Hayalet' ANKA-3 ilk pistine çıkarak yüzünü gösterdi!

Yüksek taşıma kapasitesinin yanı sıra birçok avantajı da bünyesinde barındıran ANKA-3, ilk defa piste çıktı. Bilindiği üzere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesisinde geliştirilmesi yapılan ve şirketin İHA ürün ailesinde üçüncü üye olan ANKA-3, ilk uçuşunu gerçekleştirmek için gün saymaya başladı.

Türk 'Hayalet' ANKA-3 ilk pistine çıkarak yüzünü gösterdi!

Yeni nesil Türk yerli silahları tek tek sergileniyor. KIZILELMA, MMU ve HÜRJET üzerinden geçen birkaç günlük heyecanın ardından birçok avantaja sahip insansız savaş uçaklarından birisi olan ANKA-3'ün ilk defa piste çıktığı bildirildi. Yer testine başlayan ANKA-3'ün Mayıs ortasında uçması ve en geç önümüzdeki yılın başında hizmete girmesi planlanıyor.

Son yıllarda ülkesinde ve savunma sanayisinde devrim yaratan Türkiye, milli savaş uçakları ve radar görüş mesafesi düşük, hızı yüksek Hürjet'in ardından ilk kez yüksek kapasitenin birçok avantajına sahip olan ANKA-3'ü uçuşu için gün sayılıyor.

Türk 'Hayalet' ANKA-3 ilk pistine çıktı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesisinde geliştirilmesi yapılan ANKA-3'ün geliştirici şirketin İHA ürün ailesinde üçüncü üye olacağı belirtiliyor. . İnsansız Hava Araçları'nın mühendislik direktörlüğünü yapan Bülent Korkem, ANKA-3'ün kuyruksuz bir konfigürasyon olduğunu ve çeşitli avantajlara sahip olduğunu belirterek, tasarımından dolayı ANKA-3'ün avantajlarına değindi.

ANKA-3'ÜN TASARIM AVANTAJLARI

Türk 'Hayalet' ANKA-3 ilk pistine çıktı

Korkem, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında en önemli avantajın "düşük radar görünürlüğü" olduğunu ifade ederken "Uçağın yatay veya dikey bir dengeleyicisi yok, bu nedenle görüş hızla düşüyor" diye konuştu. Korkem, açıklamasında şu ifadeleri kullanarak devam etti:

"Birkaç ekstra önlemle bunu daha da artırmak ve görünürlüğü azaltmak mümkün. Ayrıca bu konfigürasyonda sürtünme düşük. Daha fazla hacim ve taşıma kapasitesi oluşturabildik. Bu yüzden tüm bu avantajları kullanmak istedik. Yaklaşık bir yıl önce bundan daha da küçük, kuyruksuz bir uçağı uçurduk ve altyapının oluşmasını sağladık.Bu altyapıyla birlikte avantajların kullanılacağı bir uçak geliştirmeye başladık.

Şubat 2022'de aşlattığımız geliştirme çalışmalarında uçak artık taksi testlerine başladı. Kısa bir süre sonra ilk uçuş gerçekleşene kadar bu süreç sürdürülecek. Daha sonra çalışma şekli küçültülecek ve görev sistemlerinin entegrasyonu ile fiilen kullanıma hazırlığın başlayacağı bir süreç başlayacak. Şimdi ilk uçuş, ilk hedefte..Uçuş tarihi çok yakın, inşallah mayıs başından, mayıs ortasından önce uçuracağız”