Twitter'ın kurucusundan eski şirketine yeni rakip: Bluesky, erişime açıldı!

Twitter'ın kurucusu ve aynı zamanda eski CEO'su olan Jack Dorsey, Bluesky adlı yeni bir proje başlattı.

Twitter'ın kurucusundan eski şirketine yeni rakip: Bluesky, erişime açıldı!

Jack Dorsey, Bluesky adlı yeni bir proje başlattı. Fakat platforma katılım göstermek için mutlaka davetiye gerekiyor ve davetiyeler de oldukça sınırlı.

Bluesky'nin arkasındaki isim, en çok Twitter'ın kurucusu olan ve aynı zamanda da eski CEO'su olarak bilinen Jack Dorsey'dir. Dorsey, Bluesky projesini 2019 yılında duyurdu ve Bluesky'nin Twitter'dan bağımsız, açık kaynak protokolleri üzerine kurulu bir platform olacağını söyledi. Bluesky'de Dorsey, yaptığı açıklamda sosyal medya mecrasında daha fazla yenilik ve çeşitlilik yaratmak istediğini söyledi.

Merkezi olmayan Bluesky, bu alanda sosyal medya platformu şeklinde tanımlanıyor. Platform, kullanıcıların kendi içeriklerini oluşturmalarına, yorum yapmalarına ve diğer kişilerin içeriklerini paylaşmalarına olanak tanır. Ayrıca platformdaki çeşitli topluluklara katılabilme durumu ortaya çıkıyor. Ayrıca platformda kendi topluluklarınızı başlatabiliyorsunuz.

Twitter'ın kurucusundan eski şirketine yeni rakip

PLATFORMA GİRMEK İÇİN DAVETİYE GEREKİYOR

Bluesky'nin amacı, sosyal medya mecralarında sansür ve manipülasyonun önüne geçmek ve kullanıcıların kendi verilerinin sahibi olmalarını sağlamaktır. Bluesky platformuna katılım davet sistemidir. Bluesky şu anda yalnızca davetli bir platformdur. Davetiye almak için bekleme listesinde olmalısınız. Fakat bu liste uzun olduğundan davetiye almak için uzun süre beklemeniz gerekebilir.

Bu, Bluesky davetiyelerini, bazı kullanıcıların davetiyelerini başkalarına satmaya başlamasıyla, tıpkı Kulüp Evi günlerinde olduğu gibi, ticari bir ortam haline getirdi. Örneğin, Etsy gib bazı platformlarda Bluesky davetiyeleri satan reklamlar görebilirsiniz. Bu ilanlarda davetiye fiyatı 40 TL olarak değişmektedir. Bazı kullanıcılar davetiye alışverişinde bulunmayı ya da hediye etmeyi tercih eder.

Bluesky platformunun tam olarak ne zaman faaliyete geçeceği henüz belli olmadı. Jack Dorsey'in yeni platformunun şimdiden büyük ilgi gördüğü aktarılırken sosyal medyada yeni bir trend olarak belirtiliyor.