Ukrayna'da Rusya'nın kontrolündeki baraj vuruldu, buğday fiyatları tavan yaptı!

Buğday fiyatları, Ukrayna'nın büyük bir barajın Rus güçleri tarafından yıkılarak tahıl arzını tehdit eden sellere neden olduğunu açıklaması sonrasında yükseldi.

Ukrayna'da Rusya'nın kontrolündeki baraj vuruldu, buğday fiyatları tavan yaptı!

Buğday fiyatlarının, Ukrayna'daki Rus kuvvetlerinin ülkenin güneyinde büyük bir barajı havaya uçurarak sele neden olduğunu, binlerce kişinin hayatını tehdit ettiğini ve Karadeniz'den sevk edilen tahıl arzını tehdit ettiğini açıklamasının ardından yükseldiği bildirildi.

Buğday fiyatları Salı günü %3 artarak geçen hafta 30 aydaki en düşük seviyesine ulaştıktan sonra rallisini sürdürdü. Ukrayna Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Mustafa Nayyem, Twitter'da yaptığı açıklamada, 80'den fazla yerleşim yerinin ve Herson şehrinin hala sel bölgesinde olduğunu ve gerçekleştirilen bu saldırının asında potansiyel olarak yüzbinlerce insanın can kaybına neden olabileceğini söyledi.

Tarım danışmanlığı şirketi Sovekon'un genel müdürü Andrei Sizov, "Barajın yıkılması, korkunç sonuçları olan ve manşetlere çıkan ciddi bir durumu tırmandırıyor gibi görünüyor" diye konuşurken bunun sadece bir boğa piyasasının başlangıcı olabileceğini ifade etti.

Ukrayna'daki Rusya'nın kontrolündeki baraj vuruldu, buğday fiyatları tavan yaptı

RUSYA/VERŞİNİN: TAHIL ANLAŞMASI UZATMA DURUMUNU OLASI OLARAK GÖRMÜYORUZ

Yatırımcılar, aşırı hava koşullarının küresel mahsuller üzerindeki etkisini değerlendirmeye başladılar. Avustralya, ulusal olarak kaydedilen en kurak olarak ikinci Mayıs ayını yaşarken Avustralya verimlerinin yüzde 34 düşebileceği öngörüsünde bulunuldu.

Yetkililer, ülkenin hasada Kasım ayında başlayacağını ve bunun geçen yılki rekor hasattan %34 daha düşük olabileceğini söyledi. Ülke, bu sezonda dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı konumunda olduğu da belirtildi.

Çin'in, en büyük üreticisi Henan eyaletindeki yağmurlu hasadın sonucuna bağlı bir şekilde denizaşırı ülkeler üzerinden kaliteli buğday satın alması gerekebileceğine inanılıyor. Bu arada, ABD baharlık buğday değerleri ortalama beklentilerin oldukça altında ve Arjantin'de kuraklık ekimi geciktirmiş durumda..

"AB, Ukrayna'dan tahıl ithalatına getirilen kısıtlamaları beş ülkeye genişletiyor."

 ABD döviz kurunun etkisinin diğer mahsuller üzerinde de olumsuz bir etkisi oldu. Dünyanın en büyük mısır üreticisinin koşulları, yağmur yağmaması nedeniyle yaklaşık üç yıl içinde en kötü şekilde kötüleşti. Hava tahmincisi Maxar'a göre güney, orta ve doğunun kesimleri kuraklık ve stres yaşamaya devam edecek.