Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem sonrasında gözler İstanbul'a çevrilirken Türkiye'nin tamamının deprem bölgesi olduğuna vurgu yapıldı. Süleyman Pampal, Türkiye'de deprem tehlikesinin olmadığı santimetrekare yok ifadelerini kullandı. Yüksek deprem riskinin olduğu yerler için önemli uyarılarda bulunurken harita da ki daha az koyu bölgelere göç etmek harekete geçilmemesi gerektiğine karşılık uyarılar yapıldı. Yıkıcı depremler için gizli faylarda bulunulduğuna vurgu yapılırken Türkiye levha sınırlarının belirlenmesiyle 500'ü üzerinde aktif fay var, belirlenememiş olanlar söz konusu olurken Prof. Dr. Pampal, MTA diri fay haritasını 2010'lu yıllardan sonra yenileme kararı alınırken diri faylar 2 katına çıkartıldı. Ülkenin örümcek ağı gibi her tarafı aktif faylar kırılırken kesilmiş örümcek ağ durumunun yaşandığı belirtildi. Şehirlerimiz de altında aktif faylar olan alüvyon ovaların üzerine kurulduğu belirtildi.
'ANKARA İSTANBUL'DAN DAHA AZ TEHLİKELİ DEĞİL'
Yaşanan deprem felaketiyle Ankara'ya karşı göçler başlarken Pampalı, Ankara ve bölgesinin de deprem riski açısından önemli olduğunu belirledi. Ankara'nın deprem tehlikesi Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha az olmadığını İstanbul'dan ve İzmir'den aynı oranda olduğunu vurguladı. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara'ya uzanırken 7'den büyük deprem yaratma riskinin olduğunun altı çizildi.
'YAPILARIMIZI DAYANIKLI HALE GETİRECEĞİZ'
Ankara'da yapı stokunun depreme dayanıksız olduğuna dikkat çekilirken uzman isim Pampal, Ankara'da uygun semine doğru yapı ilkesine değindiğini belirtti. Bunlarla beraber çok katlı ağır betonarme yapılar yapılırken bunlar deprem yönetmenliğine uygun olarak izinlerle beraber inşa edildi. İstanbul'dan Ankara'ya gideceğini belirten Pampal, vatandaşların başka yerlere göç etmek için plan yapmasını bırakması gerektiğini açıkladı. Depreme dayanaklı olmayan stoku dayanıklı hale getireceğiz, tamamını test edeceğiz, dayanıklı olmayanları yıkıp tekrar yapacağız ya da güçlendireceğiz ifadeleri kullanıldı.
GÜNCEL FAYDA BİRİKME VAR
Kayseri Erciyes fayının güneyi Ecemiş fayı olurken Niğde'nin doğusu Pozantı Mersin, Akdeniz'e kadar uzandığı bilgisi verildi. Kuzeyinde ise deliler fayı olurken yine Kayseri ve Sivas yörüngesinde bulunan Orta Anadolu fay hattı önemi oldukça büyük. Ecemiş fayı üzerinde 7'den büyük, 7,5'e ulaşacak tarihsel depremler kayıtlara geçerken bu aktif bir fay, yıkıcı deprem yarata potansiyeli de oldukça fazladır.