2023 emekli maaşlarına ek zam çalışmaları için geri sayım başlatıldı!

2023 yılının ikinci yarısına ilişkin ilk iki enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından geçici emekli maaşlarındaki artış yeniden gündeme geldi. Enflasyon Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 9,09 artarken, Temmuz ile Aralık arasındaki iki aylık farkın yüzde 19,5 olduğu bildirildi. 2023'te enflasyon yüzde 62 olursa Temmuz-Aralık çeyreğindeki enflasyon farkının yüzde 35,25 olması bekleniyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, emekli maaşlarına ek zammın ekim ayında yapılacağını söyledi. İşte SSK ve Bekir'in 2023-2024 ek emekli maaşı artışlarına ilişkin son durum...

2023 emekli maaşlarına ek zam çalışmaları için geri sayım başlatıldı!

Toplu iş sözleşmesi kapsamında zam artışlarının açıklanmasının ardından milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi dikkatini geçici emekli maaşı artışlarına çevirdi. Daha önce yapılan emekli maaşı artışıyla asgari emekli maaşı 7.500 TL'ye çıkarılmıştı. Temmuz ayındaki yüzde 25'lik artışın ardından Meclis'e sunulacak kararnameyle emekli maaşlarının daha da artırılması bekleniyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Emekli maaşlarına ciddi oranda zam yapılacak" diyerek, ek emekli maaşı artırımına ilişkin çalışmaların başlayacağı tarih hakkında bilgiler verdi. İşte 2023-2024 yılı geçici emeklilik zammına ilişkin son dakika gelişmeleri:

"Bu önemli bir gelişme olacaktır."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, "Emekli maaşları büyük ölçüde iyileştirilecek. Meclis açıldığında emekli maaşlarıyla ilgili çalışmalar tamamlanacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekliye zam açıklaması..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan ziyaretinin dönüşünde emekli maaşı artışına ilişkin şunları söyledi:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız kayıtlı sendikalı memurlarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Bu ayın sonuna kadar devam edecek. Bakanlık emeklilere destek olmaya devam ediyor. Memurlar için böyle zamanlar geliyor ama emekliler için aynı şey olmuyor. Onları mutlu edecek önlemler almak isterim."

Binali Yıldırım'ın Eleştirel Görüşü!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, ilanının tarihini açıklayan bir açıklama yaptı. Yıldırım, memur maaşlarına yapılan zamlarla ilgili olarak "Meclis açıldığında emeklilik işi de tamamlanmış olacak" dedi.

Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“Emekli maaşını 2 bin 500'den 7 bin 500'e çıkardık, yüksek enflasyon göz önüne alındığında bu yeterli değildi. Asgari memur maaşı iki katına çıkarıldı, asgari ücret ise 11 bin 400 TL oldu. Bu kapsamda yalnızca en düşük emekli maaşlarını alan nüfus zayıf kaldı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan da ipucu verdi. Aldığım bilgiler, meclisin açılmasının başta emeklilere 7 bin 500 TL alan emekliler olmak üzere tüm emekliler için önemli iyileştirmeler getireceği yönünde.

Şu anda kapalı olan yasama dönemi 1 Ekim'de yeniden toplanacak."

Ocak ayı maaşlar nasıl hesaplanıyor?

Memur maaşları Ocak ayında belirleniyor ancak ilk önce bu yılın Temmuz-Aralık ayına ait enflasyon oranı veriliyor. Enflasyon farkına toplu iş sözleşmesinde belirtilen artış oranı uygulanır.

Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan %17,55'lik artışın yanı sıra 8.077 TL'lik artış bildirildi. Enflasyon farkına 8.077 TL'lik artış hesaba katılmadı. Yüzde 17,55'lik artışın sadece 6 puanı tarife artışlarından geldi. Temmuz ve Aralık ayları arasında yüzde 6'nın üzerinde enflasyon farkı Ocak maaşlarına yansıyacak.

Merkez bankasının son enflasyon raporu, enflasyonun 2023 sonuna kadar ortalama %58 ile %54 ile %62 arasında olmasını bekliyor.

Para Politikası Kurulu'nun geçen hafta faiz kararı duyurusunda, "...kötüleşen enflasyon beklentileri ve beklenenden iyi gelen fiyat gelişmeleri, enflasyonun enflasyon raporu tahmin aralığı üst sınırına yaklaştığını gösteriyor" denildi. Bu kapsamda memurlarda yıl sonu enflasyon oranı yüzde 58 ise enflasyon oranındaki fark yüzde 24,44 oluyor. Yıl sonu enflasyonu %62 ile enflasyon açığı %27,59'a çıkıyor.

Ocak ayı öncesinde enflasyon farkı, ardından Tahkim Komisyonunca belirlenen artış oranı veriliyor.

Yıl sonuna kadar kanunda değişiklik yapılmadığı takdirde SSK ve BAĞKUR emekli maaşları Temmuz-Aralık 2023 enflasyon oranına göre ancak Ocak ayında artacak.

2023'te enflasyon yüzde 62 olursa Temmuz-Aralık enflasyonu yüzde 35,25 olacak. SSK ve BAĞ-KUR'un emekli maaşlarına da aynı oranda zam yapılacak. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan adına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından emeklilere yönelik ek emekli maaşı artışlarına ilişkin soruşturma yürütülüyor. Bu çalışma çerçevesinde mevzuat değişikliğinin altı aylık enflasyon oranı üzerinde bir artışa yol açması beklenirken SSK ve BAĞ-KUR'lulara yönelik bu ek artışın Ocak ayında yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor.