Burnu büyük olanlara kötü haber! Sebebi ortaya çıktı

Bilim insanları, annenin gebeliği sırasında yediği yiyeceklerin yüz hatları oluşumunda önemli bir role sahip olduğunu keşfettiler.

Burnu büyük olanlara kötü haber! Sebebi ortaya çıktı

Araştırmalar, bir annenin hamilelik sırasında tükettiği yiyeceklerin, çocuğunun burun büyüklüğü gibi bazı özelliklerini etkileyebileceğini gösteriyor.

Nature Communications dergisinde yayınlanan uluslararası bir araştırma, "annenin diyetindeki protein miktarının mTORC1 aktivitesini modüle ettiğini, bunun da fetal kafatasında ve yüz yapısında küçük ama önemli değişikliklere neden olduğunu" buldu. Bu, yüz özelliklerinin farklı varyasyonlar göstermesine olanak tanımaktadır.

Araştırmacılar, hamile farelere ve balıklara verilen farklı diyet türlerinin mTORC1 sinyal yolunu değiştirip yavruların yüz özelliklerini etkilediğini gözlemlediler. Özellikle protein açısından yüksek bir diyetin, yavrunun burun ve çene yapısının boyutunu arttırdığı bulundu. Anne karnında beslenmeyle tetiklenen genlerin, kafatasının şeklinden burunda olan kıkırdak miktarına kadar yüzde ince farklılıklar yarattığı ortaya çıktı. Hamilelik sırasında artan protein alımının 'mTORC1' olarak bilinen genin aktivitesini de arttırdığı tespit edildi.

Burnu büyük olanlara kötü haber! Sebebi ortaya çıktı

Bu genleri aktive ederek bebeğinizin yüz uzunluğundan burun deliklerinin genişlik durumuna, yanak şeklinden çenenin çıkıntısına kadar pek çok özelliğine ince ayar yapabilirsiniz.

Bir kişinin temel görünümünün genetik olarak ebeveynleri tarafından belirlendiği bilinir. Ancak kardeşler, hatta tek yumurta ikizlerinin arasında bile farklılıklar gözlemlenebilir. Düşük proteinli bir diyetin yüz hatlarını incelttiği ve yüz hatlarını daha keskin hale getirdiği gösterilmiştir.

Araştırmacılar bu olgunun bazı hayvan türlerinin doğal ortamları içinde avantaj sağlayabileceğini söylüyor. Örneğin, besin açısından fakir bir diyetle beslenen yavru balıklar, besin maddelerinin daha az olduğu ortamlarda uzun ve daha ince burun yapısına sahip olma eğilimindedir. Bu onlara yiyecek ararken avantaj sağlayabilir.