7.6 milyon borçluya flaş uyarı! Yapılandırma için son günler..

Borcu 2 bin TL'nin altında olan 7,6 milyon kişinin borcu yapılandırma kapsamında silinecek. Diğer borçlular borçlarını düşük faiz oranlarıyla 48 ay içinde kapatabilirler. Tercihli düzenlemelerden faydalanmak isteyenlerin en geç 3 Temmuz Pazartesi gününe kadar başvuru yapması gerekmektedir. Yapılandırmanın birinci ve ikinci taksitlerinin tamamı 31 Temmuz'a kadar ödenmelidir.

7.6 milyon borçluya flaş uyarı! Yapılandırma için son günler..

Kapatılan alacakların yeniden yapılandırılması, kapatılmayan veya denetlenmeyen alacakların yeniden yapılandırılması, ayrıca ihtilaflı alacakların tasfiyesi, vergi matrahı ve vergi artışları, işletme belgelerinin düzeltilmesi gibi düzenlemelerin kullanılması için başvurular tamamlanmaktadır. Bu düzenlemeden ancak 3 Temmuz Pazartesi günü mesai bitimine kadar yararlanabilirsiniz. 3 Temmuz'a kadar başvurmayanlar, 7440 sayılı Kanun hükümleri ve aynı zamanda Kanunda belirtilen düzenlemelerden yararlanamayacak. Diğer taraftan 31 Temmuz 2023 ilk taksit ödeme dönemi olarak ilan edildi.

Cumhuriyet tarihinin hem miktar hem de kapsamlı olarak tanımlanan en büyük borç yapılandırması, 13 kurumun yaklaşık bir şekilde 300 milyar TL borcunun yeniden yapılandırılmasıyla sonuçlanacak. Diğerlerinden farklı olarak, düzenleyici ve denetleyiciler tarafından kesilen para cezaları da ilk kez yeniden yapılanma kapsamına alındı. Ama o paranın aslan payı Mali ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gitti.

7.6 milyon boçluya flaş uyarı! Yapılandırma için son günler

SGK’YA 361 MİLYAR LİRALIK BORÇ

 Bununla bağlantılı olarak vergi dairesine 837,3 milyar TL borç yapılandırması planlanıyor. Bu tutarın 521,2 milyar TL'si asıl hasarlardan, 316,1 milyar TL'si ise akdi cezalar, gecikme zammı ve faizlerden oluşmaktadır. SGK'nın 361 milyar TL'lik borcunun yeniden yapılandırılması sürüyor. Bu tutarın 196 milyar TL'si ana borç olurken 165 milyar TL'si ise gecikme zammı ile birlikte ceza ve faizidir.

BORÇLU SAYISI 14 MİLYONDAN FAZLA

 Vergi makamlarına mükellef sayısı 14.156.000 olarak belirlendi. Bu 14 milyon 256 bin borçlu, 2 bin TL ve altındaki borçlarla geri ödenecek 7 milyon 692 bin kişiyi içeriyor. Bunlar düşüldükten sonra vergi dairesine borcu olan mükellef sayısı 6.464.000'dir.

3 milyon 227 bin iş yeri ve 14 milyon 614 bin sigortalı çalışanın SGK borcu var. 7440 sayılı Kanun da borçlarını yapılandıracaktır.

YAPILANDIRMADA FAİZ ORANLARI VE TAKSİT SAYISI

Yapılandırma için kullanılan aylık Yİ-ÜFE değişim oranı aylık yüzde 0,75 ve yıllık yüzde 9'dur. Yıllık %9 olan Yİ-ÜFE vergi oranı diğer vergi oranlarına göre oldukça düşüktür. Borçlular, yeniden yapılandırmanın bir parçası olarak borçları için önemli faiz oranı tavizleri alacaklar. Bu, vergi borcunuzu çok düşük faiz oranlarıyla yeniden yapılandırabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca borcunuzu yeniden yapılandırabilir ve 48 ay boyunca 48 eşit taksitle ödeyebilirsiniz. Taksit sayısını azaltmak da mümkündür.

"İlk iki taksitin zamanında ödenmesi gerekmektedir."

7.6 milyon borçluya flaş uyarı! Yapılandırma için son günler

Yasal olarak ilk iki taksiti yasal süresi içinde ödemekle yükümlüsünüz. Ödeme yapılmaması durumunda 7440 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu, yapılandırmanın birinci ve ikinci taksitlerinin Temmuz ayında birlikte ödenmesi gerektiği anlamına gelir.

BAŞVURU SÜRESİ UZATILACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7440 sayılı Kanun'un verdiği yetkiyi kullanarak, ilk taksitin başvuru ve ödeme süresinin bir ay uzatılmasına karar verdi. Ancak kanun, sürenin uzatılmasını öngörmemektedir. Bahsedilen süreler yeni yasal düzenlemelerle uzatılabilir ancak şu an böyle bir düşünce yok.

KESİNLEŞMEMİŞ ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI

Kapanan alacakların yeniden yapılandırılması ile kapanmamış veya soruşturması devam eden alacakların yeniden yapılandırılması ile birlikte ihtilaflı alacakların tasfiyesi, vergi matrahı ve vergi artışları ve düzeltme talepleri için son tarih başvurusu 3 Temmuz 2023 Pazartesi (dahil)..

MALİ TATİL BAŞVURU SÜRESİNİ UZATIR MI?

5604 sayılı Kanuna göre her yıl 1 Temmuz'dan 20 Temmuz'a kadar mali tatil vardır. Ancak Haziran ayının son günü resmi tatil ise Temmuz ayının ilk iş gününden sonraki günden itibaren kapalı olacaktır. Tatil bu nedenle 4 Temmuz 2023'te başlayacak. 7440 sayılı Kanun kapsamındaki yapılaşma ve diğer düzenlemeler için başvuru süresi 3 Temmuz sonunda sona eriyor. Bu nedenle mali tatiller, ilk taksit beyan ve ödeme süresini uzatmaz.

DEPREM BÖLGESİ KARARI

İlan edilen mücbir sebep süresi içinde tekrar yenilenmedikçe hayır. 7440 sayılı Kanun kapsamında deprem bölgelerinde başvuruların 1 Ekim - 31 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında yapılması, ilk taksit ödemesinin 1 Kasım - 30 Kasım 2023 tarihleri ​​arasında yapılması gerekmektedir.