AFAD başkanından iklim afetlerine karşı uyarı!

AFAD Başkanı Okay Memiş, Türkiye’de geçen yıl 1030 aşırı hava olayının yaşandığını duyurarak 2022’nin en fazla ekstrem olay yaşanan yıl olduğunu kaydetti. Türkiye’de iklimsel değişikliklerin ve bu değişikliklere bağlı olarak hidro-meteorolojik afetlerin devam edeceğini aktaran Memiş, “Türkiye afet kapasitesini gelişen koşullara göre diri tutmak zorundadır” dedi.

AFAD başkanından iklim afetlerine karşı uyarı!

 

AFAD Başkanı Okay Memiş, Türkiye'deki iklim afetleri konusunda önlemlerin sıkı bir şekilde alınması gerektiğini vurgulayarak, geçen yıl yaşanan 1030 aşırı hava olayının, 2022'nin en fazla ekstrem olay yaşanan yıl olduğunu belirtti. Türkiye'nin iklim değişiklikleri ve buna bağlı olarak meydana gelen hidro-meteorolojik afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Memiş, "Türkiye, afet kapasitesini değişen koşullara göre canlı tutmalıdır" dedi. İşte detaylar...

AFAD Başkanı Okay Memiş,

AFAD BAŞKANI MEMİŞ AFETLER KONUSUNDA UYARDI

AFAD tarafından yürütülen "İklim Değişikliği Afet Yönetimi Paneli" kapsamında düzenlenen etkinlikte, AFAD Başkanı Vali Okay Memiş ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut panelist olarak yer aldı. Memiş, küresel iklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarındaki artışı net bir şekilde gösterdiğini ve yapılan analizlere göre küresel ortalama sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar devam edeceğini belirtti. Ayrıca, en az 2 derece ve üzerinde küresel ısınma senaryolarında sıcak hava dalgaları, kuraklık, çölleşme, orman yangınları ve deniz seviyesinin yükselmesinde artış beklenirken, yağış ve kar örtüsünde azalma öngörüldüğünü ifade etti.

Panel, Türkiye'nin iklim değişikliği kaynaklı afet risklerini azaltma ve AFAD'ın kapasitesini artırma amacını taşıyan teknik destek projesi kapsamında düzenlenmiştir. Memiş, bu tür etkinliklerin, iklim değişikliğiyle mücadelede farkındalığı artırarak toplumun bu konuda daha bilinçli hareket etmesine katkı sağlayacağını belirtti.

AFAD Başkanı Okay Memiş,

AFAD Başkanı Okay Memiş, günümüzde yapılan iklim modelleri sonuçlarına göre Türkiye'de önemli ölçekte iklimsel değişikliklerin ve bu değişikliklere bağlı olarak hidro-meteorolojik afetlerle karşılaşmanın öngörüldüğünü ifade etti. Küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak ülkemizin, kuraklık, çölleşme, ani yağışlar, taşkınlar, sıcak ve soğuk hava dalgaları, heyelanlar ve orman yangınları gibi afetlere daha etkin bir şekilde mücadele etmek ve kapasitesini gelişen koşullara göre güncel tutmak zorunda olduğunu belirtti. Özellikle son 20 yılda aşırı hava olaylarında bir artış eğilimi olduğuna dikkat çeken Memiş, 2022'nin bin 30 aşırı hava olayı ile en fazla ekstrem olay yaşanan yıl olduğunu açıkladı. Ayrıca, 19-30 Kasım 2023 tarihleri arasındaki aşırı yağışlar ve fırtına olaylarının 72 ilimizi etkilediğini, 10 ilde deniz taşması nedeniyle su baskınları meydana geldiğini ve bu olaylar sonucunda 10 vatandaşın hayatını kaybettiğini, Zonguldak ve Rize illerinde denizde kaybolan 8 vatandaşın arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Memiş ayrıca, Slovenya'da gerçekleştirilen Barselona Sözleşmesi 23. Taraflar Konferansı'nda alınan kararla Türkiye'de İklim Değişikliği Bölgesel Faaliyet Merkezi'nin kurulacağını açıkladı. Bu merkezin, Türkiye'de BM ofisi kurularak Akdeniz Bölgesi'nde iklim değişikliğiyle ilgili politika belirleme çalışmalarında etkin bir rol almasına olanak tanıyacağını ve uluslararası fon mekanizmalarından etkin bir şekilde yararlanılmasına katkı sağlayacağını belirtti. Bu merkezin İtalya, Fransa, Tunus, Hırvatistan, Yunanistan ve İspanya'daki benzer merkezlerle birlikte Doğu Akdeniz'de dengeleyici bir unsur olacağını ifade etti.