Araç sürücülerine müjde: Uygulama sona eriyor

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda zorunlu tutulan özel araçlarda ise sorunsuz yolculuk ve can ve mal güvenliği açısından vazgeçilmez kabul edilen kış lastiği kullanımı 1 Nisan'da sona erecek. Uygulamaya uymayan sürücülere 2.568 lira para cezası kesildi.

Araç sürücülerine müjde: Uygulama sona eriyor

Yol güvenliğinin sağlanması amacıyla 1 Aralık'tan bu yana yürürlükte olan kış lastiği kullanım zorunluluğu 1 Nisan'da sona erecek. Türkiye'de en çok tercih edilen 205/55 R16 ebatındaki yaz lastiklerinin fiyatı 1500 liradan başlıyor. Eğer aracınızın 4 lastiğini değiştirmek istiyorsanız lastiklerin ebatlarına göre ücret değişecektir.

Karayolları Yönetmeliği'ne göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yolcu ve eşya taşımakta kullanılan araçlara, yerel hava ve iklim koşullarına bağlı olarak yılın belirli bir döneminde kış lastiği takılmasını zorunlu kılıyor. Bu yetki Bakanlık tarafından Valiliğe de devredilebilir.

Araçların denetimleri, Bakanlık yetkili personelin dışında Emniyet Genel Müdürlüğü personeli, Jandarma Genel Komutanlığı personeli, sınır kapılarında Ticaret Bakanlığı birimleri ve yerel yönetimlerin denetim birimleri tarafından gerçekleştirilecek. Kurallara uymayan sürücülere ceza kesilecek.

Araç sürücülerine müjde Uygulama sona eriyor

 İstanbul'da 25 Kasım 2023'te, Türkiye genelinde de 1 Aralık 2023'te başlatılan zorunlu kış lastiği kullanımı, 1 Nisan Pazartesi sona erecek. Kış lastikleri bilindiği üzere 7 derecenin altında olan sıcaklıklarda optimum performans gösterecek şekilde özel olarak üretildiğinden yaz aylarında bu özelliğini kaybeder.

Sıcak hava, lastiklerin daha hızlı aşınmasına neden olarak erken aşınma ve performansın düşmesi gibi sorunlara yol açar. Soğuk bölgelerde kullanılmak üzere tasarlanan kış lastikleri yaz aylarında yol tutuşunu önemli ölçüde kötüleştirebilir, araç kontrolünü olumsuz yönde etkileyebilir ve yakıt tüketimini artırabilir. Mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanılması çevreye CO2 emisyonunu artırıyor. Mevsime uygun lastiklerin kullanılması çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor.

"Fiyat lastik ebadına göre değişir"

Türkiye'de en çok tercih edilen 205/55 R16 ebatındaki yaz lastiklerinin fiyatı 1500 liradan başlıyor. Eğer aracınızın 4 lastiğini değiştirmek istiyorsanız lastiklerin ebatlarına göre ücret değişecektir. Fiyatlar binek araçta 500 liradan SUV ve hafif ticari araçta 1.000 liraya kadar değişiyor. Otomobil lastiklerinin mevsim değişimlerinden dolayı söküldükten sonra uygun koşullarda saklanması önemlidir. Türkiye'nin birçok yerinde rahatlıkla bulunabilen ve lastiklerinizi altı ay saklamanıza olanak sağlayan lastik otellerinin fiyatı 500 ile 1.000 lira arasında değişiyor.