Asgari ücret zammı için nefesler tutuldu: İlk toplantı tarihi açıklandı

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantı tarihi netleşti. İşte detaylar....

Asgari ücret zammı için nefesler tutuldu: İlk toplantı tarihi açıklandı

 

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU TOPLANIYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ocak ayında yapılacak olan asgari ücret zammı için masaya oturacak. İşte asgari ücret komisyonunun toplanacağı tarih….

asgari ücret

Asgari ücret toplantı tarihi ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Buna göre yeni asgari ücret ne kadar olacak? Komisyon üyeleri 1 Aralık 2023 tarihinde ilk toplantısını yapacaklar. Ocak zammı için tarihi açıklayan isim Cevdet Yılmaz oldu. Yılmaz aynı zamanda yapılacak zamlar ile ilgili de konuştu İşte konuşmanın detayları…

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücretin ilk toplantı tarihi netleşti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ocak ayında yeni asgari ücreti belirmemek için masaya oturacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuyla ilgili ilk toplantı tarihinin 1 aralıkta yapılacağını belirtti.

Yıl başına sayılı günler kala bir çok kişinin aklındaki soru asgari ücretin ne kadar olacağı oldu. Bu yüzden de az bir zaman kala komiyyon üyelerinin yapacakları toplantıların tarihleri de netleşmeye başladı. Konuya ilgili olarak ilk açıklamayı yapan Cevdet Yılmaz şunları söyledi: "Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapıldı. Asgari ücret artışı, enflasyonun çok üzerinde oldu. Üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi. Bunun bütçeye maliyeti 500 milyar lira oldu. Asgari ücret belirlenirken müzakereler, üçlü mekanizmayla yürütülüyor. Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıt dışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim."

EMEKLİ ZAMMI NE OLACAK?

Yılmaz, emeklilerin alacakları zam ile ilgili de önemli konulara değinerek bu yıl emekli maaşlarına ciddi bir zam yapıldığını aktardı. Yılmaz hükümetin emekliler için elinden geleni yaptığını belirterek enflasyonla mücadelenin de unutulmaması gerektiğini hatırlattı.

DENGE KORUNACAK

Enflasyonla mücadee konusunda da bilgiler aktaran Yılmaz, "Enflasyonla mücadele, toplumsal fedakarlık da gerektiriyor. Sosyal medya veya başka mecralarda gerçeklerden kopuk algı oluşturulması, kalıcı refah artışı getirmiyor. Denge çok önemli. Belli bir kesime zam yapıp diğerlerine yapılmazsa denge bozuluyor. Adaleti sağlamalı, kaynaklarımızı denge gözeterek kullanmalıyız" ifadelerini kullandı.

İlk toplantının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacağını ifade eden Yılmaz Asgari ücrette enflasyon ve geçinme endekslerinin de dikkat edilmesine vurgu yaptı.

TOPLANTI TAKVİMİ BELİRLENİYOR

Asgari ücret komisyonunun İkinci toplantısı Türk-İş'te yapılacak. İşçiler beklentilerini masaya getirecekler. Üçüncü toplantı işveren tarafında yapılacak. Son toplantı ise karar toplantısı olacak. Bu toplantı da bakanlıkta yapılacak. Asgari ücretin netleşmesi ile birlikte de işsizlik maaşı ve staj ücretleri artış sağlayacak. Genel sağlık sigortası primleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanma tutarlarında da değişiklik yansıyacak.