Asgari ücret zammı için öne çıkan 5 formül!

Yeni yıl ile beraber tüm asgari ücret ile çalışanlar maaşlarına zam beklemeye başladı. Peki 2024 yılı asgari ücret kaç TL olacak?

Asgari ücret zammı için öne çıkan 5 formül!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık Cuma günü ilk toplantısını gerçekleştirecek. Komisyon, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere bir araya gelecek.

Toplantıda masada beş farklı zam oranı önerisi bulunuyor. Bu oranların uygulanması durumunda asgari ücretin 15 bin 392 TL ile 17 bin 673 TL arasında değişeceği ifade ediliyor.

Komisyonda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişi karar alma sürecine katılacak. En az 10 üyenin katılımıyla oy çokluğuyla verilecek karar, on milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık'ta yeni yıl için geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere ilk toplantısını gerçekleştirecek. Komisyonda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişi yer alıyor.

2024 asgari ücret kaç tl olacak

Toplantıda masada 5 farklı formül bulunuyor. Bunlardan ilki, zam oranının %35 olması durumunda asgari ücretin 15 bin 392 TL 70 kuruşa yükselmesini öngörüyor. İkincisi %40 zamla 15 bin 962 TL 80 kuruş, üçüncüsü %45 zamla 16 bin 532 TL 90 kuruş, dördüncüsü %50 zamla 17 bin 103 TL, beşincisi ise %55 zamla 17 bin 673 TL 10 kuruş olarak belirleniyor.

Komisyon en az 10 üyesinin katılımıyla oy çokluğuyla karar verecek. Eşitlik halinde başkanın oyunun ağır basacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, enflasyonun yüksek olduğu bu dönemde asgari ücretin satın alma gücünün korunması gerektiğine dikkat çekti. Memur ve memur emeklilerine yapılacak zammın da işçi emeklilerine yansıtılması gerektiğini ifade etti.

Asgari ücret miktarının, on milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyeceği belirtiliyor. Komisyonun 1 Aralık'taki toplantısında alınacak karar yakından takip edilecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 Aralık Cuma günkü ilk toplantısında alınacak karar yakından takip edilecek. Komisyonun, enflasyonun yüksek seyrettiği bu dönemde asgari ücretin satın alma gücünü koruyacak bir rakamı belirlemesi bekleniyor.