Bakan Şimşek enflasonun tek haneye düşeceği tarihi verdi

Maliye Bakanı Şimşek, geçtiğimiz gün İstanbul'da düzenlenen '3. Finansın Geleceği Zirvesi'nde çok önemli açıklamalar yaptı. Son aylarda çoğu alanda açıklanan programa büyük güven var ve TL varlıklara güçlü talep var" diyen Bakan Şimşek, enflasyonun 2026'da tek haneye düşeceğini söyledi.

Bakan Şimşek enflasonun tek haneye düşeceği tarihi verdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz gün Turkuvaz Medya'nın İstanbul'da düzenlediği '3. Finansın Geleceği Zirvesi'ne katıldı. Finansın Geleceği Zirvesi'nin kapanışında açıklamalar yapan Bakan Şimşek, "Son aylarda çoğu sektörde açıklanan programa güven var ve TL varlıklara ciddi talep var" dedi ve şöyle devam etti:

"Enflasyon 2026'da tek rakama düşecek. Gelecek yıl yüzde 36 olacak, gelecek yıl yüzde 14 olacak ve sonunda tek haneli rakamlara inecek. Yıllık bazda enflasyon rakamları ir süre daha yüksek seyredecek. Ancak çekirdek enflasyona baktığınızda son üç ayda bir trend olduğunu görüyorsunuz. Aylık enflasyon ivme kaybetti ve artık bu yılki nihai hedefimize ulaşma yolunda, yani aynı yolu takip etme yolunda."

Bakan Mehmet Şimşek'in açıklamasından bazı satırbaşları;

Bakan Şimşek enflasonun tek haneye düşeceği tarihi verdi

“Son 21 yılda Türkiye ekonomisinin gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) 238 milyar dolardan bu yıl sonuna kadar yaklaşık 1,1 trilyon dolara çıkacak ve yeni rekorlar kırılacak. Menkul Kıymetler Borsanın piyasa değeri 10,5 kat arttı. Borsanın ekonomide değerli bir işlevi vardır. Bu fonksiyon ideal olarak küçük tasarrufları stoklara dönüştürerek yatırıma yönlendirir. Yani şirketlerimizin yatırım, büyüme ve işletme finansmanı ihtiyaçlarını sağlıklı, daha sürdürülebilir ve uzun vadeli sermaye piyasası araçlarıyla karşılamaları esastır.

“TL VARLIKLARA CİDDİ TALEP VAR”

Önümüzdeki dönemde Eylül ayında açıklanmış olan Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine ulaşarak, deflasyon sonrası dönemde işletmelerimizin uzun vadeli fon kaynaklarına çok daha iyi erişimini sağlayacağız. OVP'nin önümüzdeki dönemde hayata geçmesiyle ekonomimizin öngörülebilirliği daha da artacaktır. Yüksek ve sürdürülebilir büyümenin temelleri daha sağlıklı bir şekilde atılacak. Makro-finansal istikrar güçleniyor, çoğu sektörde son aylarda açıklanmış olan programa olan güven ve TL varlıklara yönelik güçlü talep var. Tüm bunlar işletmelerimize ve insanlarımıza çok değerli faydalar sağlayacak.

"ENFLASYON 2026'DA TEK SAYILARA İNECEK"

Enflasyon 2026'da tek haneye inecek. Gelecek yıl yüzde 36, sonraki yıl yüzde 14 ve sonunda tek haneye düşecek. Yıllık bazda enflasyon rakamları bir süredir yüksek seyrediyor. Ancak çekirdek enflasyona baktığınızda son üç ayda bir trend görüyorsunuz. Aylık enflasyon giderek düşüyor ve aynı doğrultuda yıl sonu hedefimize ulaşma yolunda ilerliyor. Dolayısıyla 2024 yılında bu oran %36'dır.

Para politikasının gecikme etkisi gelecek yıldan itibaren etkili olacak. İkincisi, bu yıl büyük bir deprem yaşadık ve bu deprem nedeniyle bu yılın ikinci yarısında inşaat malzemeleri arttı. Temmuz ayı içerisinde bütçe açığının azaltılmasına yönelik önemli adımlar attık. Akaryakıttaki ÖTV'yi artırdık. Artık gelecek yılın temmuz ayında yeni tarifeler beklemediğimizden, endekse göre de düşecekler.

Enflasyon beklentilerinde 5 puanlık iyileşme gördük. Önümüzdeki aylarda enflasyonda kalıcı olarak düşük bir yörüngede istikrar kazandığını gösterebilmeliyiz.

Enflasyon tek haneli rakamlara düştüğünde işletmelerimiz kaynaklara tamamen makul bir maliyetle ulaşabiliyor. Bugün yükün büyük kısmını bankacılık sistemimiz taşıyor. Sermaye piyasasının gelişmesi ülkenin kalkınma durumunda önemli bir faktördür. Bütçe açığı ise, yüzde 6'nın altında görülecek. Gelecek yıl borç bırakmayı planlamıyoruz. Dolayısıyla bu yıl bütçe açığı ise deprem hariç milli gelirin altında kalacak.

Yüksek cari açık durumunu yönetmek zordur. Türkiye'de aslında cari açığı ve aynı zamanda bütçe açığını makul seviyeye indirmemiz gerekiyor. Cari açık düşmeye başladı. 2024 yılını 44 milyar VND açıkla kapatacağız. 2/3'ü altından geliyor. Bu nedenle altın yenemediği için finansal bir varlıktır. Başkanımızın seçilmesinin ardından Merkez Bankamızın brüt ve net rezervleri arttı. Ekonomik ve siyasi istikrarsızlık azaldı.

70 milyar TL’lik kredi alanı açtık.

Hedefimiz Türkiye'nin risk primini (CDS) 200 puanın altına indirmek. Faiz oranları küresel olarak düştükçe bizimki gibi tarihi ekonomilere olan akışlar artacak. Rezerv noktasındaki kırılganlık azaldı. Düşen cari açık, uzun vadede rezervleri artırmaya devam edecek. İyileşme süreci devam edecek."

Bakan Şimşek, MTP'nin başarılı bir şekilde işlediğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bakın risk primimiz aslında çok düştü, bu çok önemlidir. Şu anda ülkemizin CDS'si 284'te. Hedefimiz gelecek yıl ülke risk primimiz 200 baz puan altına düşmesi. Döviz kurundaki dalgalanmalar azaldı, yabancı yatırımcıların ülkemize ilgisi arttı. Diğer taraftan, bankalar ile reel sektörün dış borç refinansman faiz oranları arttı. Cari açığın daralması ve sermaye girişlerinin artmasıyla toplam rezervler mayıs ayı verilerine göre 44,1 milyar dolar arttı. 'Birçok ülkeye gittiniz ama paranız yok' dedi ve Türkiye'ye ulaştı. ' dediler. Ben de 'Yurtdışı gezilerimde kimseden para istemiyorum' dedim. “Türkiye'nin yabancı kaynağa çok ihtiyacı var, bize para verin” demedik. Programımızı şöyle anlattım: “Dijital dönüşüm olacak, gelin yatırım yapın." “Yeşil geçiş olacak, gelin yatırım yapın.” şeklinde konuştuk. Yurtdışı gezilerimde Türk ekonomisinin büyüme potansiyelini ve sunduğu fırsatları anlattım”