Bakanlıktan otomotiv, emlak ve kiralık konut açıklaması!

TBMM Genel Kurulu'nda gayrimenkul ve otomobil fiyatlarının fahiş olduğuna değinen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Bugün ikinci el otomobil ve ikinci el otomobil piyasası ile emlak piyasası yüzde 20-25 civarı daraldı. Pazar ve kiralama fiyatlarını kontrol etmeye devam edeceğiz." dedi.

Bakanlıktan otomotiv, emlak ve kiralık konut açıklaması!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz gün, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığın 2024 yılı bütçesi hakkında açıklamalar yaptı. Bolat, küresel pazardaki olumsuz gelişmelere rağmen Türk ekonomisinin yatırıma, üretmeye, istihdama ve aynı zamanda ihracata devam ettiğini söyledi. Otomobil ve emlak piyasasındaki fahiş fiyatlara değinen Bakan Ömer Bolat, "Bugün hem ikinci el otomobil piyasasında hem de emlak piyasasında kira fiyatları yüzde 20 ila 25 civarında düştü. Denetim işlemlerine devam edeceğiz." diye konuştu.

İhracat rakamlarına ilişkin konuşan Bakan Bolat, "256-257 milyar dolar mal ihracatı ve en az 100 milyar dolar hizmet ihracatıyla yıllık 357 milyar dolar döviz kazancı elde edeceğiz" dedi.

Ekonominin 13 çeyrek süredir kesintisiz olarak büyümeye devam ettiğine işaret eden Bakan Bolat, bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren milli gelirin 2023 yılında 1,75 milyar dolara, kişi başına düşen milli gelirin ise 13 bin 380 dolara çıkacağını söyledi.

Bakan Ömer Bolat, konuşmasının devamında bu yılın ekim ayı içerisinde iş sahibi olanların sayısının eylül ayına göre 246 bin kişi artış göstererek 31 milyon 835 bin kişiye çıktığını, işsizlik oranının da son 11 yılın en düşük oran verileri olan yüzde 8,5'e gerilediğini söyledi. Bu yılın Ocak-Kasım döneminde ihracatın 232,9 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, 2023 yılının 256-257 milyar dolarlık ihracat cirosuyla bitmesinin beklendiğini aktardı.

Bakanlıktan otomotiv, emlak ve kiralık konut açıklaması!

Bakan Bolat, son 4 ayda ithalat artış hızının yavaşlama gösterdiğini, lınan tedbirler sayesinde altın ve otomobil ithalatının da yavaşladığını anlattı. Mal ticaretinde ise dış ticaret açığının ağustos ayından bu yana azaldığını vurgulayan Bolat, son dört ayda ithalat-ihracat oranının yüzde 80'i aştığını kaydetti.

“MALİ KAYNAKLARIMIZI ARTTIRDIK”

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde ihracatın 2024 yılında 267 milyar dolara, 2026 yılında ise 302 milyar dolara çıkarılma hedefinin olduğunu belirten Bakan Bolat, ihracata yönelik destekler verildiğini ve 7,5 milyar liralık ihracat desteği sağlandığını söyledi. 2023 yılına kadar 20.000 firmaya ulaşacağız diyen Bolat “Sorunun çözümü için Türk Eximbank aracılığıyla finansmanı artırdık." dedi.

Eximbank'tan destek alanların yüzde 84'ünün küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğunu belirten Bakan Ömer Bolat, ihracatçılara yönelik günlük reeskont kredi limitinin 10 kat artırıldığını açıkladı.

Hizmet ihracatına da destek verdiklerini vurgulayan Bakan Bolat, şöyle devam etti:

“Son 10 yılda küresel hizmet ihracatı büyüme oranımız yılda yüzde 4,5 olurken, Türkiye'ninki yüzde 7,3 büyüdü. Hizmet ihracatımızı 2021'de 59 milyar dolar olan toplam ihracattan 2022 yılında 89 milyar dolara çıkardık. Bu yıl 100 milyar doları geçeceğiz. Böylece her yıl 256-257 milyar doları mal ihracatından, en az 100 milyar doları hizmet ihracatından olmak üzere 357 milyar dolar döviz geliri elde edeceğiz."

Yerli üretimi haksız ithalat ve dampinge karşı korumaktan çekinmediğini vurgulayan Bolat, konuşmasının devamında "Küresel ticaret zorlaştıkça ve rekabet giderek kızıştıkça, ülkelerinde korumacı tedbirler uygulayan ülkelerin ürünlerini Damping veya adil olmayan ticaret uygulamaları ve menşe saptırma yoluyla Türkiye'ye boşaltmalarına izin vermeyeceğiz." şeklinde ifadeler kullandı.

"YÜZ BİNLERCE İŞLETME DENETLENDİ"

Yeşil ve dijital dönüşümün sağlanmasına kararlı olduğunu ifade eden Bakan Bolat, konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Hükümetin enflasyonla mücadeleye devam ettiğini belirten Bolat, fiyat şişirme ve istifçilik uygulamalarına karşı denetimlerin sürdüğünü açıkladı. Ömer Bolat, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Bakanlık olarak ç ticarette otomobil, emlak, depoculuk ve fahiş fiyat gibi sektörlere toplam 536 milyon lira ceza kesmek zorunda kaldık. Ayrıca Tüketicinin Korunması ve Piyasa Denetimi Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları sayesinde 2019'da Ayrıca tüketicilerin taraf olduğu bazı sözleşmeler, reklamlar ve haksız ticari uygulamalar, piyasa denetimi, ürün takibi vb. nedenlerle de tarafımıza ceza kesildi. Ardından gelen güvenlik denetimleri, fiyat kontrolleri ve piyasadaki şişirme işlemleri nedeniyle 662 milyon lira para cezası kesildi. Yüzbinlerce firma denetlendi. Kamunun ve tüketicilerin çıkarlarının korunması için gereken her şey yapılmıştır. Otomotiv, emlak ve aynı zamanda diğer sektörlerde çıkardığımız düzenlemelerle spekülasyon ve fiyat manipülasyonu girişimlerini yasakladık ve sıkı bir şekilde kontrol altına aldık. Reklam sitelerinde fiyat manipülasyonunu ağır cezalarla engellemeye çalıştık. Günümüzde ikinci el otomobil pazarında, ikinci el otomobil pazarında ve emlak piyasasında kira fiyatları yüzde 20 ila 25 civarında düştü. Kontrol etmeye devam edeceğiz"

Kaçakçılıkla mücadelenin devam ettiğini belirten Bakan Bolat, gümrüklerde değeri 4,7 milyon liranın üstünde 1 ton uyuşturucu ve 17,2 milyar lira değerinde ticari malın ele geçirildiğini aktardı. İsrail ile Türkiye arasında ticarete ilişkin bazı bilgi boşluklarının bulunduğunu belirten Bolat, şunları söyledi:

"Ülkemiz ile İsrail arasında olan ticaret, İsrail'in Gazze'ye saldırısının ardından 7 Ekim'den bu güen kadar yüzde 48 oranında azaldı. Ülkemizin mevcut olan ticareti devlet şirketleri tarafından değil, çoğu uluslararası şirket olan özel şirketler tarafından yürütülüyor. Türkiye gibi 31 İhracatımızın yüzdesi onlar da Türkiye'ye doğrudan yatırım yapan uluslararası firmalar tarafından yapılıyor."

Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesindeki yaptırımları tanıdıklarını ve uyguladıklarını belirten Bakan Bolat, Filistin'in kendine ait gümrük ve limanı bulunmadığı için Türkiye'den gönderilmiş olan malların İsrail'in üstünden Filistin'e gönderildiğini kaydetti. Ömer Bolat, İsrail'in doğrudan Filistin'e gönderilmiş olan malları tanımadığını söylerken Filistin davasına destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Bolat, Filistin'i hiçbir şekilde yalnız bırakmayacaklarını da sözlerine ekledi.