Benzinli ve dizel araçlara dev yasak geliyor

Normal şartlarda Avrupa Birliği, benzinli ve dizel otomobillerin satışına 2035 yılına kadar yasak koymaya hazırlanıyordu. Ancak bu planın ertelenmesi şu sıralar yeniden gündeme geldi. Avrupa Halk Partisi, Avrupa'da içten yanmalı motorların satışına ilişkin yasağın ertelenmesini istiyor.

Benzinli ve dizel araçlara dev yasak geliyor

Tüm dünyayı etkisi altına almaya başlayan iklim krizinin nedenlerini durdurmanın yolu aranıyor. Bunlardan birisi de içten yanmalı motorlu araçların satışını durdurma planları..

Avrupa Birliği (AB), CO2 emisyonlarını sıfıra indirme planının bir parçası olarak, 2035'e kadar içten yanmalı motorlu otomobil satışını sona erdirme planlarını yakın zamanda onayladı. Avrupa ülkeleri Almanya ve İtalya'nın talebi üzerine AB, sentetik yakıtlar ve plug-in hibrit gibi alternatif teknolojilerin kullanımı kabul edildi.

Şu anda elektrikli araçların üretimi ve satışı hızla artarken, politikacılar ve sektör temsilcileri arasında görüş ayrılıkları da artıyor. Bunun nedenleri arasında elektrikli araçlara yönelik teşviklerin kaybı, şarj ağlarının olmayışı ve artan maliyetler yer alıyor.

Markanın finans müdürü Lutz Meschke, Alman otomobil üreticisi Porsche'nin yeni Macan elektrikli SUV'sinin lansmanında Avrupa kararının 2035'e ertelenebileceğini aktardı. Automotive News Europe'a röportaj veren Meschke, "Şu anda içten yanmalı motorun sonu hakkında çok fazla tartışma var" diye konuştu.

YASAK KARARINI ERTELEMEK İSTİYORLAR

Benzinli ve dizel araçlara dev yasak geliyor

Avrupa'daki en büyük siyasi partilerden biri olan Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) seçim manifestosu, Avrupa Parlamentosunun seçimi öncesinde açıklandı. Sunulan plana göre parti liderliği, Avrupa'da içten yanmalı motorların satışına ilişkin yasağı ertelemeyi hedefliyor.

Söz konusu manifestoda, 'İçten yanmalı motorların yasaklanmasına ilişkin politikaları reddediyoruz ve bunları en kısa zamanda revize edeceğiz.' dednildi.

Burada öne çıkan "en kısa sürede revize edilecek" ifadesiydi. Yani Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup, üye devletlerin imzasıyla bir şeylerin değişeceğine dair net bir açıklama yaptı.

CO2 standartlarının sıkılaştırılmasıyle ilgili tartışmalarda EPP temsilcilerinden Alman parlamentosunun bir üyesi olan Jens Gieseke, uzun yıllardır yasağa karşı çıkıyor.