Cep telefonlarında yeni dönem başlıyor

Artık tüm elektronik aletler tüm dünyada aynı kablo ile şarj edilecek! Type-C zorunluluğu başlıyor! Ayrıntılar haberimizde...

Cep telefonlarında yeni dönem başlıyor

Avrupa Birliği'nde 28 Aralık 2024 tarihinden itibaren tüm elektronik cihazlarda geçerli olacak olan standart USB Type-C şarj kablosu kullanımına Türkiye de katılıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yaparak, ülkemizde de ortak şarj standardını benimsemeye karar verdi.

Yapılan düzenlemeye göre, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir video oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler, e-Kitap okuyucular, klavyeler, fare (mouse) cihazları, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulak içi kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarlar artık USB Type-C'ye uyumlu olacak.

Bu yeni düzenleme sayesinde tüketiciler, ürün alırken şarj cihazı olmadan da rahatlıkla tercih yapabilecekler. İktisadi işletmeciler, ekipmanlarını bir şarj cihazıyla birlikte piyasada sunmaları durumunda, tüketicilere ve diğer son kullanıcılara aynı telsiz ekipmanını şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunabilecekler.

type c zorunluluğu

Düzenlemenin temel amacı, atılacak ve kullanılmayan şarj cihazlarından kaynaklanan elektronik atığı azaltmak. Avrupa ülkelerinde yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanan harici şarj aletleri, 11 bin ton elektronik atığa neden olmaktadır. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satıldığı düşünüldüğünde, ortak şarj standardının getireceği düzenleme ile potansiyel atık şarj cihazı üretiminde 1,5 milyon adetlik bir düşüş öngörülmektedir.

BTK'nın bu adımı, yılda yaklaşık 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlaması beklenen bir önemli çevresel ve ekonomik adım olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, tüketicilerin şarj cihazlarına ödediği meblağın 250 milyon euroyu bulduğu göz önüne alındığında, bu düzenlemenin kullanıcılar açısından da maliyet avantajları sağlaması beklenmektedir.