Emekli maaş zamları için görülmemiş beklenti! Enflasyona göre sınır 9-10 bin TL arası!

Asgari ücret sonrası emekli maaşı artışları için iki farklı senaryo bulunmaktadır. Emekli maaşı artışı altı aylık enflasyonla orantılı olsa asgari ücret 9 bin lira, sosyal yardım payı da enflasyona eklenince değeri 10 bin liraya çıkması bekleniyor.

Emekli maaş zamları için görülmemiş beklenti! Enflasyona göre sınır 9-10 bin TL arası!

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından dikkatler devlet memurları ve emeklilere çevrildi. Mart ayında asgari ücretin 7 bin 500 TL'ye yükseltilmesinin ardından artık emekliler zam alıyor. Enflasyonun anahtar olduğu iki farklı senaryo ele alınmaktadır. Artış sadece enflasyon için olursa 9 bin lirayı, enflasyona sosyal yardımlar da eklenirse 10 bin lirayı buluyor.

ENFLASYON KRİTİK ÖNEME SAHİP

Enflasyon, emeklilik büyümesinde önemli bir rol oynamaktadır. Merkez bankasının piyasa katılımcılarına yönelik yaptığı ankete göre enflasyonun Haziran ayı için yüzde 2,81 oranında artması bekleniyor. Dolayısıyla 6 aylık enflasyon oranı %18,50'dir.

Emekli maaş zamları için görülmemiş beklenti

MASADA 2 FARKLI SENARYO VAR

Emekli maaşı artışları için iki farklı senaryo tartışılıyor. Bu artış, yalnızca altı aylık enflasyona veya enflasyon artı sosyal katkı paylarına dayanabilir.

Merkez bankası asgari ücretin yüzde 18,50 artışla 7 bin 500 liradan 9 bin 887 liraya çıkacağını tahmin ediyor. Ancak asgari ücretin yükseltilmesinden de bahsediliyor. Bu yöntem tercih edilirse altı aylık enflasyon oranına refah bileşeninin eklenmesi artış oranını yüzde 34'e çıkarıyor. Dolayısıyla asgari emekli maaşı 10 bin lira seviyelerine çıkacak.