Emekliye bir değil beş indirim birden! Duyan sevinçten çıldıracak

2024, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'Emekli Yılı' ilan edildi. Bu kapsamda emeklilerin hayatını kolaylaştıracak özel kampanyalar için de düğmeye basıldı. Bu kampanyalar çerçevesinde ise, ulaşımdan gıda ürünlerine, kargodan telefona kadar çeşitli alanda indirimler sunuluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, son açıklamasında, Emeklilerin yaşam kalitesinin artırılması, bedensel, ruhsal, kültürel ve sosyal açıdan sağlık açısından zenginleştirilmesine yönelik pek çok çalışma yürüteceğini söyledi.

Emekliye bir değil beş indirim birden! Duyan sevinçten çıldıracak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “PTT Alışveriş Merkezi, Tarım Kredi Kooperatif Pazarı, Türk Hava Yolları, TCDD, GSM, Sinema ve Tiyatro İşletmecisi ve PTT Kargo'da emeklilere özel kampanya ve indirimler başaltılacak. Ayrıca Türkiye genelindeki önde gelen market zincirleri ve giyim mağazalarında da emeklilere özel indirimler sunacağız. Belediyeler Birliğiyle protokol imzalayarak emeklilerimizin Türkiye'nin dört bir yanında şehir şehir, kültür gezileri ile ücretsiz seyahat edebilmelerinin temelini atacağız. Emeklilik Yılı kapsamında emeklilerimize ayrıcalık kazandıran pek çok yöntemi her gün kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.

Peki emekliler için hazırlanan kampanya ve indirimler hangi tarihte yürürlüğe girecek? Gelecekte emeklilerin refahını artıran daha fazla düzenleme görecek miyiz? Bu soruların yanıtını ekonomist Muhammet Bayram verdi.

‘EMEKLİYE MÜJDELİ HABERLER GELMEYE BAŞLADI’

Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Emekliye bir değil beş indirim birden

“2024 yılı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından emekliler yılı olarak ilan edildi. Bu süreçte emeklilere yönelik güzel haberler de gelmeye başladı. Devletimiz bugüne kadar emeklilerin ve çalışanların maaşlarını en az enflasyon oranında istikrarlı bir şekilde artırdı. Son maaş düzenlemeleriyle asgari emekli maaşı 10.000 TL'ye çıkarıldı. Ancak mevcut asgari emekli maaşı olan 10.000 TL hala oldukça düşük. Hükümetimiz orantısal artışlar yerine satın alma gücünü artıracak, yaşam kalitelerini artıracak, emekli vatandaşların daha rahat yaşamasını sağlayacak önlemler almaya başladı.

Burada özellikle emeklilerin kullandığı ve daha fazlasına ihtiyaç duyduğu alanlarda indirimler yapılacak. Örneğin PTT alışveriş merkezlerinde ve tarım kredi kooperatiflerinde indirimler olacak. Enflasyon ortamında tarım kredi piyasasının üzerine düşen görevi iyi bir şekilde yerine getirdiği söylenebilir. İnsanları fiyat artışlarından koruduğunu söyleyebiliriz. Türk Hava Yolları'nda (THY) da indirimler olacak. Emeklilerimize de indirim yapılacak. Demiryolu taşımacılığında indirimler var ve GSM operatörleriyle protokol yapılarak GSM ücretleri düşürülecek. Sinema ve tiyatroyla ilgili süreçler oluşturularak emeklilerimiz kültürel ve sanatsal faaliyetlerden daha kolay veya ücretsiz yararlanabilecek.

İndirim PTT Kargo'da uygulanacaktır. Anlaşma imzalayan bazı giyim mağazalarında emeklilere yönelik indirimler yapılacak. Birçok büyük pazaryeri zinciriyle protokol imzalanarak indirim sağlanabilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığınca belediyelerde kültür turları yapılacak. Emeklilerin kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılmak üzere ülke çapında seyahat etmelerine izin verilecek.

"İKRAMİYELER ARTACAK"

2017 yılından itibaren emeklilere ikramiye ödenmeye başlandı. Son olarak 2 bin TL olan tatil ikramiyesi 3 bin TL'ye çıkarıldı. İkramiye tutarları yakın gelecekte artırılacaktır.

Ücretler en az enflasyon oranında artacak. En son yapılan artışta emekliler için sosyal katkı payı eklendi. Yılın ilk altı ayında enflasyonun yüzde 17-20 civarında olacağını öngörüyoruz. Maaşların artmasıyla birlikte emeklilerimizin satın alma gücü daha da artacak.

“SATIN ALMA GÜCÜNÜ ARTIRMAYA YÖNELİK DÜZENLEMELER ÇIKACAK”

Çeşitli indirimler ve özel protokoller uygulanarak emeklilerin sayısını artırmak yerine satın alma gücünü ve yaşam kalitesini artıracak düzenlemeler yapılacağı söylenebilir.

YÖNETMELİK SEÇİMDEN SONRA HEMEN YÜRÜRLÜKTE OLACAK MI?

Düzenlemeler seçimden hemen sonra uygulamaya konulacak ve en kısa sürede yürürlüğe girecek. Seçimden sonra hızlı bir çalışma yapılmasını umuyoruz.

Sosyal hakları artıran hükümler, en azından emeklilerin ihtiyaçlarını bir ölçüde karşılayacaktır. Satın alma gücünün artırılmasına yönelik düzenlemelerin geliştirileceği söylenebilir. Gelecekte emeklilerimiz de yaşam kalitelerini artırıcı konularda benzer indirimlerden yararlanacak.

Öte yandan emeklilerin altı ayda bir en az enflasyon oranında zam alması kesindir. Nihai artışta 37 puanlık enflasyon farkı oluştu ve 12 puanlık toplumsal ağırlıklandırmayla yüzde 49'luk artış sağlandı. Temmuz ayında yine enflasyon açığı kadar bir artış olacak. Sosyal oranının daha da artmasını beklediğimizi söyleyebiliriz. Asgari emekli maaşının önemli ölçüde artmasını bekliyoruz.”