Erdoğan talimatını verdi! Gençlere bedava internet ve vergisiz telefon vaadi hayata geçiriliyor..

Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Erdoğan'ın vaatlerinden birisi de öğrencilere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı olmuştu. Konuyla ilgili ilk açıklama Erdoğan'dan geldi.

Erdoğan talimatını verdi! Gençlere bedava internet ve vergisiz telefon vaadi hayata geçiriliyor..

Geçirdiğimiz cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde hemen hemen tüm adaylar ve siyasi partiler gençler (öğrenciler) için vergiden muaf akıllı telefon ve bunun yanında da bilgisayar sözü verdi. Seçim süreci tamamlandı ve ugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ücretsiz internet ve gümrüksüz telefonlarla ilgili ilk resmi açıklaması yayınlandı. Bedava internet, gümrüksüz telefon ve gençlik bankası girişimleri başladığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlandı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden seçildi. Şimdi tüm dikkatler verilen sözlerde.. Öncelik olarak ise, öğrencilere bir defaya mahsus akıllı telefon ve bilgisayarların alımları için sunulan vergi kredileri var..

Öğrencilere sunulan bu hak ne zaman hayata geçecek?

Son günlerde yapılan kabine toplantıları sonrası artan kamu hizmeti ile öğrencilere teknolojik ürünlerin vergiden muaf tutulması hakkı da dahil olmak üzere birçok konunun Temmuz ayında tartışılacağının planlanacağı açıklandı.

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere yönelik vaad ettiği cep telefonu, ücretsiz internet ve gençlik bankası gibi konular hakkın da çalışmaların başlatıldığını söyledi. Açıklama şöyle:

"Mehmet bey, [Maliye Bakanı Mehmet Şimşek] cep telefonu, bedava internet ve aynı zamanda gençlik bankası kurmak için çalışıyor. Biz gençlere verdiğimiz sözleri tutacağız."

Vergiden düşülebilir cep telefonu ve bilgisayar fiyatı nedir?

İlk olarak, laptop, notebook gibi dizüstü bilgisayarlar %18 KDV'ye tabidir. Dolayısıyla 10.000 TL'lik bir cihaz vergisiz 8 bin 200 TL’ye alınacak, 40.000 TL'lik bir cihaz ise 32 bin 800 TL’den alınabilinecek.

Ancak akıllı telefonlarda makas gayet iyi açılıyor. Çünkü Türkiye'ye geliş ücretine Kültür Bakanlığı katkısının %1'i ve TRT bant ücretinin %12'si eklenecektir. %50 ÖTV ve ÖTV dahil tutardan %18 KDV düşülür.

Bu, cep telefonu fiyatının üzerine yüzde 100,2'lik bir vergi koyuyor. Yani kabaca söylemek gerekirse vergi muafiyetinin cep telefonu fiyatını yarı yarıya düşürdüğünü söyleyebiliriz. Bu da bir öğrenciye yaklaşık 30.000 TL değerinde olan bir cihazın 14.999 TL olarak etiketlenmesi anlamına geliyor.