Flaş karar çıktı: Tekirdağ'ın denizle bağlantısı kesiliyor

ÇED olumlu kararı, Tekirdağ 1'inci İdare Mahkemesi tarafından çevreye telafisi güç ve imkansız zararlar verebileceği belirtilerek durdurulan , 'Ceyport Limanı'nın genişlemeye devam ediyor. Şehir merkezinde bulunan limanda 2018’den beri kapasite genişlemesi yapılırken vatandaşların adeta denizle ilişkisi kesilmiş duruma geldi.

Flaş karar çıktı: Tekirdağ'ın denizle bağlantısı kesiliyor

Tekirdağ'da bulunan Ceyport Limanı

Tekirdağ'da bulunan Ceyport Limanı, çevresel etkileri nedeniyle ÇED olumlu kararı durdurulmasına rağmen genişlemeye devam ediyor. Tekirdağ 1'inci İdare Mahkemesi, çevreye telafi edilmesi zor zararlar verebileceği gerekçesiyle Ceyport Limanı'nın genişleme projesine verilen ÇED olumlu kararını durdurdu. Ancak, limanın şehir merkezinde bulunması ve kapasite genişlemesi çalışmalarının 2018'den bu yana devam etmesi nedeniyle vatandaşlar denizle bağlarının koparıldığını hissediyor. İşte detaylar...

Tekirdağ'da bulunan Ceyport Limanı

TEKİRDAĞ CEYPORT LİMANI GENİŞMESİNDE ÇED OLUMLU KARARI ALDI

Tekirdağ'da yıllardır genişleme politikası izleyen Ceyport Limanı, ÇED olumlu kararının durdurulmasına rağmen genişleme çalışmalarına devam ediyor. Bu kararın gereği olarak limanın genişletilen alanlarının yıkılması gerektiği öngörülmesine rağmen, liman tersine bir şekilde genişlemeye devam ediyor. Bu durum, Tekirdağ'daki vatandaşların denizle olan ilişkilerinin bozulduğunu ve çevresel etkilerin göz ardı edildiğini düşündürüyor.

ÇED olumlu kararının durdurulması, çevre ve doğa koruma açısından olumlu bir adım olarak görülüyor. Ancak, bu kararın liman tarafından uygulanmaması ve genişleme çalışmalarının devam etmesi, çevre konusundaki kaygıları artırıyor. Tekirdağ'da yaşayan insanlar, denizle bağlantılarının kesilmesi ve çevresel etkilerin göz ardı edilmesi nedeniyle endişeli ve memnuniyetsiz hissediyorlar.

Tekirdağ'da bulunan Ceyport Limanı

Ceyport Limanı'nın ÇED olumlu kararının durdurulması, çevresel hassasiyeti olan birçok kişi için umut verici bir gelişme olmasına rağmen, limanın genişleme çalışmalarına devam etmesi bu umudu gölgeliyor. Tekirdağ'daki denizle bağlantısı kopan vatandaşlar, çevresel koruma ve denizle ilişkilerinin restorasyonu konusundaki taleplerini dile getiriyorlar.

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Hasan Ali Yücel Meydanı'nda toplanan TMMOB Tekirdağ Şube Temsilcisi Cemal Polat ve Şube üyeleri, Ceyport Limanı'nın genişlemesine karşı tepkilerini dile getirmek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı etkinlikte, limanın şehre ve Marmara Denizi yaşamına zarar verdiği vurgulandı.

Ceyport Limanı, işletmecisi değiştikten sonra büyük ölçüde genişlemiş ve ÇED kararı durdurulmuş durumda. Şehir merkezinde bulunan limanda 2018 yılından bu yana kapasite genişlemesi çalışmaları sürdürülüyor ve bu durum bölgede yaşayan vatandaşların denizle olan bağlantısını kesmiş durumda.

TMMOB Tekirdağ İl Temsilcisi Cemal Polat, durumu değerlendirirken, limanın kapasite artışı projesi ile ilgili ÇED raporunun bakanlığa sunulduğunu ve buna rağmen daha önce alınan yürütmeyi durdurma kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tekrar İDK toplantısı yapılarak projeyi yasallaştırmaya çalışıldığını belirtti. Polat ayrıca, bu kararın hukuksuz olduğunu ve daha önce Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunduklarını ancak henüz bir işlem yapılmadığını ifade etti.

Tekirdağlılar, Ceyport Limanı'nın genişlemesi ve çevresel etkileri nedeniyle denizle bağlantılarının kesilmesinden endişeli ve memnuniyetsiz. Limanın genişleme çalışmalarına karşı çıkan vatandaşlar, çevre ve doğa koruma hassasiyetlerini sürdürmek ve denizle olan ilişkilerini yeniden tesis etmek için mücadelelerini sürdürüyorlar.

Cemal Polat, sahil bölgesinde tehlikeli atıkların birikmesine dikkat çekiyor. Liman geri sahasının genişlemesiyle ilgili planların eksik olduğunu ve tehlikeli atıkların ana sorun olduğunu vurguluyor. Gemilerden gelen atıklar arasında silaj atık yağı, kirli sıvı madde atıkları, pis su, çöp ve egzoz kalıntıları bulunuyor. Ancak bu atıkların Süleymanpaşa Belediyesi ve TESKİ kanalizasyon hattına verilmesi için herhangi bir anlaşma veya plan bulunmuyor.

Ek olarak, projenin yapım aşamasında çevresel etkilerin olacağına dikkat çekiliyor. Özellikle 71 bin 200 metrekarelik dolgu alanının yapımı, dolgu malzemesi temini nedeniyle bölgede olumsuz etkilere yol açabilir. Kimyasal depolama alanı olması, canlı yaşamını da etkileme potansiyeline sahip. Kimyasal kokular, gürültü kirliliği ve sağlıklı çevre yaşam haklarını ihlal edebilir. Ayrıca, Tekirdağ'ın silüetini bozarak çevre planına aykırı bir durum yaratıyor.

İmar yasalarına ve jeolojik olarak deprem riski taşıyan bir alanda bulunması nedeniyle, projenin ciddi riskler oluşturabileceği de dile getiriliyor. Bir teknik arıza veya sabotaj durumunda patlama riski olduğu belirtiliyor ve bu tür patlamaların felaketlere yol açabileceği ifade ediliyor.

Sonuç olarak, Cemal Polat, projenin iptal edilmesi ve kent halkının kullanabileceği sağlıklı bir yaşam alanına dönüştürülmesi gerektiğini söylüyor. Projeye devam edilmesi durumunda, çevresel, sağlık ve güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunuyor.