Hükümet resmi olarak duyurdu: 'Staj ve çıraklık mağdurlarına emeklilik geliyor!'
Seçimden günler önce EYT yönetmeliği dışında staj ve eğitim mağdurlarına sevindiren bir açıklama gerçekleştirildi. Cumhur İttifakı'ndan yapılan açıklamada, "14 Mayıs'tan sonra staj ve eğitim mağdurları da emekli aylığına hak kazanıyor" denildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 28 Şubat'ta kabul ettiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 2.25 milyon vatandaşı hedefliyor ancak staj ve çıraklık mağdurlarının bu yönetmelikte yer almayan hiçbir talebi yerine getirmesine izin verilmiyor.
Staja girişte "8 Eylül 1999'edan önce çalışmış" emeklilik şartını yerine getiren mağdurlar, staj sosyal sigortalar yönetmeliğine göre "kısa çalışma" olarak rapor edildiğinden, emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmadı. Yetkililere aylarca yapılan itiraz ve taleplere rağmen, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler ve yasada yapılacak değişiklikler nedeniyle meclis faaliyeti 7 Nisan'da sona erecek. Yüzbinlerce stajyer, hükümetin yukarıdaki şikayetleri çözmek için adım atmamasına tepki gösterdi.
"STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARINA EMEKLİLİK HAKKI"
Büyük Birlik Partisi (BBP) lideri Mustafa Destici, Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde bulunan Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Memur-Sen 7'nci Olağan Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın yaptığı açıklamaya atıfta bulundu. Destici, "Kardeşim, daha önce de dedim ki bakan da EYT çıkmaz dedi. Şimdi sandığa gideceksiniz. 14 Mayıs'tan sonra yeni kabine ve yeni hükümet.. Yani bakanın dediği dikakte alınmayacak. Bakanın söylediklerini dikkate alarak başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Cumhur İttifakı'nın liderlerini aynı zamand da benim söylediklerimi ve bizim söylediklerimizi dikkate alacaksınız. Kaldıracağız, tıpkı EYT'nin başladığı gibi, staj ve çıraklıklarda sıkıntı yaşayanlar da emekli olsun" dedi.
'ERDOĞAN BİLDİRİMİ OLMADAN OY TERCİHİMİZ DEĞİŞMEYECEKTİR'
Mustafa Destici, konuşmasının devamında “14 Mayıs'tan sonra kursiyer ve çıraklar da emekli maaşına hak kazanacak. Gruba başka girişimciler de katılacak. İlk sıradaki herkesin 3600 (ek istatistikler) almaya hak kazanmasını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Cumhur İttifakı yine yapacak. Mağduriyetlerini sosyal medyadan dile getiren yüzbinlerce mağdur, söz konusu açıklamaların "seçim yatırımı" olduğunu düşünüyor." ifadelerini kullanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konularla ilgili açıklama yapması bekleniyor.
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, yaptığı açıklamalarda kursiyerlerin sorununa ilişkin şunları söyledi: "Böyle bir mağduriyet yok. Bu kişilerin iş akdi dahi yok. Sözleşme dahil kıdem sigortası yapılıyor. Anayasa'da taahhüt edilen primlerin ödenmesine yönelik faaliyet faaliyeti, aksi halde işveren varsa ticari faaliyetler nasıl olmalıdır? Bu nedenle EYT'de staj ve çıraklık içeren bir program yok."
STAJ MAĞDURLARI NASIL EYT İLE EMEKLİ OLABİLİR?
14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ardından yeni Meclis Haziran'ın ilk haftasında göreve başlayacak. Ulusal Koalisyon'un bütün partileri geçtiğimiz aylarda yaptıkları bir açıklama ile yeni TBMM'nin ilk haftası içinde staj ve çıraklık mağduriyetlerini ortadan kaldıracaklarını taahhüt etseler de, AKP ve MHP'den bu konuda bir açıklama yok.
TBMM Genel Kurulu'na sunulacak kanun değişikliğiyle birlikte SGK Kanunu'nda stajyerler için kullanılan "kısa çalışma" statüsü "uzun çalışma" olarak değiştirilecek. Yasaya göre, söz konusu vatandaşların herhangi bir değişiklik yapılmadan EYT'de dahil edileceği anlamına gelir. Bu nedenle sayısı 250 bine yaklaşan stajyerlerin gözleri, Haziran ayının ilk haftası gibi toplanacak olan Türkiye Millet Meclisi'ne çevrildi.