İkinci el otomobillerde 1 TL detayına dikkat

Son dönemde sosyal medya platformlarında gündem olan "1 TL" testi, otomobillere on binlerce lira tutarında zarar verir mi? sorusunun sorulmasına neden oldu. Araçta bir boya olup olmadığı durumunu anlayabilmek adına 1 TL ile kullanılıp otomobilde oluşturulan çizikler, diğer taraftan on binlerce TL tutarında zarara yol açabildiği söyleniyor. Araçların yağmur suyu ve yıkama suyundan zarar gördüğü belirtilirken bir aracın üstünde gerçekleştirilen testin sonucunda ortaya çıkan zararın 80 bin TL olduğu kaydedildi.

İkinci el otomobillerde 1 TL detayına dikkat

İkinci el araba almak isteyen vatandaşlara çok önemli bir uyarı yapıldı. Aracınızı uzmana teslim ettiğinizde yapılan “1 TL” testi size onbinlerce liraya mal olabilir.

“BU ARABA 3 İLA 5 AY İÇİNDE PASLANACAK”

İkinci el otomobillerde 1 TL detayına dikkat

Bazı uzmanlar, belki iyi niyetli, belki de bu mesleği iyi anlamadıkları için, 1 TL ile arabanın boyalı olup olmadığını kazıyarak öğrenmeye çalışıyorlar. Bir otomobil uzmanı ise konuyla ilgili değerlendirmesinde "Her yağmur yağdığında ve araba yıkandığında, araç 3 ila 5 ay içinde paslanıp çürür." şeklinde ifadeler kullandı.

“ARACIN KAPORTASI ÇÜRÜR”

İkinci el otomobillerde 1 TL detayına dikkat

Başka bir uzman isim de, "1 TL ile gerçekleştirilen çizik arabanın kaportasının çürümesine neden olur. Yapılan işlem yanlıştır. Boya mı yoksa değişim mi olduğunu bilmek için 8 ila 10 faktör vardır. Bu işleri bilen uzmanlar zaten bu 1 TL’yi kullanmayacaktır." dedi.

1 TL kullanılarak yapılan test sonucunda boyası olmayan bir otomobilin ortalama 80.000 TL hasar gördüğü ortaya çıktı.