İsrail-Filistin savaşı doğalgaz fiyatlarını vurdu

İsrail ve Filistin savaşıyla beraber ekonomik alanda etkilenmeler yaşanırken doğal gaz fiyatlarına yüzde 39 zam yapıldı. İşte doğalgaz fiyatında son durum...

İsrail-Filistin savaşı doğalgaz fiyatlarını vurdu

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de, kasım vadeli kontratlarda doğalgazın fiyatı 6 Ekim’de megavatsaati 38,2 euro üzerinden kapanışı gerçekleşti. Başlayan savaşla beraber 7 Ekim tarihinde ise yükselişler dikkat çekti.

İsrail'in isteğiyle beraber ABD'li enerji şirketi Chevron'un Doğu Akdeniz'deki Tamar gaz sahasında üretimi engellemesiyle arz güvenliğine dair endişeler oluştu. Kasım vadeli kontratlarda gaz fiyatlarında 53,1 euro üzerinden son işlem gerçekleşti. İsrail Hamas çatışmalarının başlamasıyla beraber yüzde 39 oranında fiyatlar artışlar yaşandı.

doğalgaz zam

Finlandiya ve Estonya arasında doğalgaz akşına yardımcı olan Balticconnector boru hattı üzerinden yapılan incelemelerle olağan dışı basıç düşüşüyle beraber vanaların kapatılma ve bor hattının onarımının 5 ay süreyle açıklamaması kararıyla fiyatlarda yükselişler meydana geldi.