İstanbul Havalimanı için heyecanlandıran gelişme

İstanbul Havalimanı'nda başlatılan çalışmalar kapsamında, “Havalimanı Karbon Sertifikasyonu” sertifikasyonunda 4. seviyeye ulaşıldığı bildirildi.

İstanbul Havalimanı için heyecanlandıran gelişme

İGA İstanbul Havalimanı'nda, iklim kriziyle mücadelede kapsamında başaltılan çalışmalarda Net Sıfır 2050 taahhüdü çerçevesinde faaliyet göstermesi sayesinde ACI EUROPE tarafından havalimanları için verilen “Havalimanı Karbon Sertifikasyonu” sertifikasyonunda 4. seviyeye ulaştığı bilgisi paylaşıldı.

Türkiye'de 4. seviye sertifikası alan ilk havalimanı olan İstanbul İGA Havalimanı'nın 2050 yılına kadar tamamiyle 'net sıfır olma' hedefine yaklaştığı açıklandı.

İstanbul Havalimanı Havalimanı Karbon Sertifikasyonu sertifikasyonunda 4. seviye

İstanbul İGA Havalimanı, 1,5°C hedefi doğrultusunda “karbon ayak izini” azaltma çalışmalarına devam ediyor. IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli), iklim kriziyle mücadelede 2050 yılına kadar “Net Sıfır” taahhüdünde bulundu. Yönetişim mekanizmasına da dahil edilen bu çalışmalarla birlikte İGA İstanbul Havalimanı, ACI EUROPE'un onayladığı “Havalimanı Karbon Sertifikasyonu” programının 4. seviyesi olan “Dönüşüm” seviyesine ulaştı. İhtiyaç duyulan yöntem ve standartların belirlenmesi havaalanlarında iklim değişikliğiyle mücadelede ve karbon emisyonlarının azaltılmasında önemli seviye olan 4. seviyede kuruluşun karbon yönetiminin "IPCC 1.5C 2050 Net Sıfır" hedefi doğrultusunda küresel iklim hedefleri ile uyumlu olduğu ve operasyonların mutlak emisyon azaltım hedefiyle yönetildiği belirtiliyor. Bu programın en yüksek aşamasının 5. seviye olduğu açıklandı.

2 YIL İÇİNDE 4. SEVİYEYE ÇIKTI

2019 yılından bu güne kadar toplam karbon emisyonunda %21 oranında azalma sağlayan İGA İstanbul Havalimanı, yaklaşık 2 yılda ACI EUROPE sertifikasyon programında Seviye 1'den Seviye 4'e (Geçiş) geçti. Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını 2030 yılına kadar %45 oranında azaltma hedefiyle çevresel etkisini sınırlandırma ve azaltma kararlılığını devam ettiren İstanbul Havalimanı İGA, küresel havalimanı ekosistemi tepkisi kapsamında uluslararası ortakları ve paydaşları emisyonlarını azaltma durumuna da teşvik ediyor.

İstanbul Havalimanı Havalimanı Karbon Sertifikasyonu sertifikasyonunda 4. seviye

“ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFİMİZİ BELİRTTİK”

“Havalimanı Karbon Sertifikasyonu” sertifikasının Seviye 4'üne ulaşma durumunun İGA İstanbul Havalimanı'nın normalde çevresel sürdürülebilirlik konusunda olan kararlılığının bir göstergesinin olduğunu söyleyen İGA İstanbul Havalimanı Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Bilgen, şunları söyledi:

“İGA İstanbul Havalimanı olarak vatandaşlarımıza güvenli ve konforlu seyahat deneyimi sunmak için sürekli çalışıyor, ülkenin ve dünyanın sürdürülebilir gelecek inşa edilmesi çabalarına katkı sağlamayı sürdürüyoruz. 2024 yılının ilk çeyreğinden itibaren 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefiyle, elektriğinin tamamını yenilenebilir enerjiden üretmeye başlayan ilk havalimanının olunmasını hedefliyorzu. Bu yıl sonuna kadar tamamlamayı planladığımız güneş enerjisi santrali ile birlikte sıfır atık projeleriyle ülkemizde çevre bilincinin gelişmesine de destek oluyoruz. Havacılık sektörünü sürdürülebilirlik hedeflerimize doğru yönlendiriyoruz. En büyük hedefimiz organizasyon olmaktır. 'Odağımız Dünya, Hedefimiz Gelecek' ilkesiyle Capital olarak iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki faaliyetlerimizin en önemli ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişim) risklerini yarattığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu alanda yaptığımız çalışmalar sayesinde yakın zamanda en üst seviye olan Seviye 5’e ulaşacağız.”

İstanbul Havalimanı Havalimanı Karbon Sertifikasyonu sertifikasyonunda 4. seviye

JANKOVEC: "İSTANBUL HAVALİMANI BİR İLKİ İMZALADI"

İstanbul Havalimanı İGA'yı “Havalimanı Karbon Sertifikasyonu” çerçevesinde bir sonraki aşamaya geçtiği için tebrik eden ACI AVRUPA Genel Müdürü Olivier Jankovec, İstanbul Havalimanı IGA İstanbul İGA'nın CO2 (karbon) azaltım yol haritası izlediğini, hedefleri ile tamamen uyumlu olduğunu söyledi. Türkiye'de imzalanan Paris İklim Anlaşması, bu hedefe ulaşan ilk havalimanı olduğunu vurguluyor ve bunun, emisyon kapsamları 1 ve 2'deki yıllık mutlak CO2 (karbon) azaltımı durumunu takip edebilmek adına operasyonel ortaklarla yakın etkileşim çalışmasını içerdiğini belirtiyor. Jankovec sözlerine şöyle devam etti:

“İGA İstanbul Havalimanı, 'Havalimanı Karbon Sertifikasyonu' kapsamında ilk kez sadece 2 yıl öncesinde sertifikalandırıldı ve başlangıç ​​sertifikasyon seviyesinden Seviye 4'e geçişteki ilerlemeleri oldukça etkileyici. İGA İstanbul Havalimanı ekibinin tamamı karbon nötrlüğü sağlamaya kararlıdır. Bu konudaki çabalarını takdir ediyorum.”