İstanbul ve Ankara için sağanak yağış uyarısı: Valilik SMS göndererek bildirdi

Meteoroloji yetkilileri tarafından Marmara Bölgesi için hafta sonu fırtına ve aynı zamanda yağış uyarısı gönderildi. İstanbul için Valilik ile AKOM tarafından son dakika uyarısı yapılırken Ankara Valiliği de kuvvetli yağış uyarısı yaptı. İşte 2 megakent için yapılan son dakika açıklamaları..

İstanbul ve Ankara için sağanak yağış uyarısı: Valilik SMS göndererek bildirdi

İBB AKOM verilerinde İstanbul'da hafta sonu Balkanlar üzerinden gelecek olan soğuk ve yağışlı hava etkisini gösterecek. Sistemin etkisiyle rüzgar; Cumartesi günü öğle saatleri itibariyle güneybatıdan esecek ve hızı 40 ila 60 km/saat olacak. Pazar günü saat 01.00'den itibaren ise güneybatıdan 50 ila 80 km/saat hıza ulaşması bekleniyor. Rüzgar hızının 90 ila 110 km/saat arasında olacağı tahmin edilirken, kuzey bölgede kısa süre içerisinde büyük çaplı fırtına yaşanacak.

VALİLİKTEN TURUNCU KODLI SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

İstanbul Valiliği, sağanak yağışın yarından pazar günü öğlene kadar devam edeceği uyarısında bulundu. Valiliğin Turuncu Kod uyarısında şu ifadelere yer veriliyor: "Meteorolojiden alınan bilgiye göre İstanbul'da cumartesi sabahından pazar öğleden sonraya kadar çok şiddetli yağış bekleniyor. Su baskını tehlikesine karşı dikkatli olun."

İBB ekipleri yoğun yağış veya fırtına nedeniyle oluşabilecek su baskını ve trafik sıkışıklığına 24 saat müdahale ediyor. Vatandaşlar ayrıca devrilen ağaçlar ve elektrik direkleri, uçup giden tabelalar ve çatılar ile fırtınadan sdolayı toplu ulaşımın aksama ihtimaline karşı da uyardı.

AFAD'dan İstanbul'a SMS uyarısı

AFAD, yarın İstanbul'da beklenen sağanak yağış ile birlikte fırtına hakkında kentte yaşayanlara bilgilendirme mesajı gönderdi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Meteorolojiye göre yarın İstanbul'da kuvvetli yağış ve kuvvetli fırtına bekleniyor. Su baskını, yıldırım düşmesi, su baskını, çatıların uçması ve trafikte aksamalara karşı dikkatli olun." denildi.

Ankara'ya uyarı!

Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklamada yarın akşam saatleri itibariyle kentte kuvvetli sağanak yağışların yaşanacağı uyarısında bulunuldu. Valiliğin yazılı açıklamasında, "Yarın (Cumartesi) akşam saatlerinden itibaren Ankara bölgesinde genel olarak sağanak ve aynı zamanda gök gürültülü sağanak yağışlar (21-50 kg/m2) bekleniyor, sabah saatlerinde etkilerinin zayıflaması bekleniyor. Vatandaşların ani su baskını, su baskını, yıldırım düşmesi, trafikte aksama gibi olumsuz etkilere karşı dikkatli ve dikkatli olması gerekiyor." ifadeleri kullanıldı.

METEOROLOJİ: Çok şiddetli yağmur bekleniyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), bir açıklamasında Marmara bölgesi için sağanak yağış uyarısında bulundu. MGM İstanbul Bölgesel Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, sabah saatlerinden itibaren Trakya bölgesinde sağanak yağış, Marmara bölgesinde (İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Yalova) zaman zaman gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Edinilen bilgiye göre bölgede kuvvetli (21-50 kg/m2), İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova çevresinde ise çok kuvvetli (51-75 kg/m2) yağış bekleniyor. Ayrıca, sağanak yağışın yarın akşam saatlerinde Yalova'da gece, İstanbul'da ise pazar günü öğle saatlerinden sonra hafiflemesi bekleniyor. Açıklamada, ani su baskını, su baskını, yıldırım çarpması, lokal dolu, trafikte aksama gibi olumsuz olaylarda son derece dikkatli olunması gerektiği de kaydedildi.

"Batı Karadeniz illeri için kuvvetli yağış uyarısı"

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yarın öğleden sonra Bolu, Düzce, Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak'ta sağanak yağış, deniz seviyesinden 150 metre yükseklikte ise karla karışık yağmur ve ara sıra kar yağışı bekleniyor. Şiddetli yağışın Pazar sabahına kadar dinmesi bekleniyor.

Çanakkale Boğazı ile adaların arasında yolcu ve araç taşımacılığı gerçekleştireen Gestaş, Kuzey Ege'deki kötü hava koşullarından dolayı Bozcaada ve Gökçaada bölgelerinde yarın yapılması planlanmış olan feribot seferlerinin iptaline karar verildiğini duyurdu.

Sonuç olarak; Kabatepe-Gökçada güzergahında Kabatepe'den saat 05:00'te kalkan ve Gökçada'dan saat 07:00'de kalkan sefer bulunmamaktadır. Geyikli-Bozcaada güzergahında Bozcaada'dan 07.00, 10.00 ve 14.00, Geyikli'den ise 08.00, 11.00 ve 15.00 saatlerinde kalkan seferler iptal edildi.

İÇ ANADOLU'DA VE AKDENİZ'DE YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yarın İç Anadolu bölgesinde sağanak ve yer yer gökgürültülü sağanak yağış beklendiğini, Eskişehir'de öğle saatlerinden akşam saatlerine kadar kuvvetli yağış görüleceğini, ancak etkilerin Kasım Pazar sabahına kadar azalmasının tahmin edildiğini açıkladı.

Akdeniz'de yarın öğle saatleri itibariyle Antalya'da, akşam saatlerinde Isparta, Burdur, Mersin ve Adana'da, akşam saatlerinde ise Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta sağanak ve aynı zamanda gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Antalya'nın doğusunda ise 2000 metrenin üzerinde karla karışık yağmur, aurıca da kar şeklinde yağış bekleniyor.

Ulaşımda aksamalar, ani su baskınları kasırga tehditleri, yıldırım düşmesi, lokal dolu gibi olumsuzluklarla ilgili dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi.