Kalp ameliyatları erteleniyor: Türkiye, kan stokunda alarm düğmesine bastı!

Türkiye'nin kan arzı kritik seviyesinin yarısına düştüğü bildirildi. Günlerdir kan bağışı çağrısında bulunan Kızılay, durumu ciddiye alıyor ve kana en çok ihtiyaç duyulan kalp ameliyatlarının yüzde 30'unun azalan stoklar nedeniyle ertelendiğini söylüyor.

Kalp ameliyatları erteleniyor: Türkiye, kan stokunda alarm düğmesine bastı!

Kızılay Kan Hattı acil durum alarmlarını vermeye devam ediyor En çok kan gerektiren kalp ameliyatlarının yüzde 30'u azalan stoklar nedeniyle ertelenmek zorunda kaldı.

Türk Kızılayı Kan Servisi Genel Müdürü olarak görev yapan Saim Kerman, ulusal kan rezerv seviyesinin son günlerde "kritik" seviyenin altına düştüğünü belirterek, "Kritik seviye minimum olarak belirlendi. Türkiye için 52 bin adet baz alındı. Tüm hastanelerimizde ve kan grupları dikkate alındığında şu anda kritik seviyedeyiz ve 3 bin 824 çok düşük bir rakam” diye konuştu.

KIZILAY, DEPREM SONRASI ELEŞTİRİLERİN HEDEFİ OLDU

Türkiye, kan stokunda alarm düğmesine bastı

 Sağlık çalışanları, Türkiye'de Ramazan ayında kan bağışı yapanların sayısının yıldan yıla azaldığını ancak ülkedeki kan arzının hiç bu seviyeye düşmediğini söylüyor. 6 Şubat depreminde çadır ve yiyecek satışı gibi pek çok uygulama nedeniyle eleştirilen Kızılay, şimdi de asıl misyonu olan kan ve erzak bağışlamakla eleştiriliyor.

Kan tedarik edecek başka lisanslı tesis olmadığı göz önüne alındığında, Kızılay stoklarının minimum seviyelerin altında olması ciddi bir risk oluşturmaktadır.

AMELİYATLAR ERTELENMEYE BAŞLADI

 Türk Tabipler Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali İhsan Ökten, kansızlık nedeniyle bazı ameliyatların gerçekleştirilemediğini söyledi. Ökten, periyodik olarak kan akışının azaltılabileceğini ancak daha önce hiç böyle bir dönem yaşamadığını söyleyerek, kan ve kan ürünlerinde "ciddi bir sorun" olduğunu aktarırken konulmasına şöyle devam etti:

"Bazı ameliyatlar ertelendi ve kan bankaları kan bulmakta zorlandı. Ciddi zorluklar var. Kandaki stok seviyesi hiç bu kadar düşük olmamıştı. Sağlık uzmanları, Kızılay yönetimine yönelik tüm eleştirilere rağmen vatandaşların bu krizden kendilerinin de mağdur olacağını söylüyor.

Evet, çadır satmış, iş kurmuş, taraftar toplamış olabilirler ama vatandaş Kızılay'dan kanını esirgemesin."