Merkez Bankası dolar ve enflasyon beklentisini açıkladı

Piyasa Katılımcıları anketinin sonucu yayınlanırken her ay dolar tahminleri yapılmaya başlandı. Merkez Bankası tarafından dolar üzerinde yeni beklentiler gündeme geldi. İşte konu hakkında tüm detaylar...

Merkez Bankası dolar ve enflasyon beklentisini açıkladı

Dolar fiyatları her gün farklılık gösterirken merkez bankasının tarafından dolar beklentisine dair tahminler yapıldı. Merkez Bankasının yıl sonu için dolar beklentisi yayınlandı. Yapılan anket üzerinde ekonomik göstergeler ve beklentiler açısından piyasa dinamiklerini anlamak için kritik bir kaynak olarak gösterilmektedir.

2024 yıl sonu dolar TL beklentileri karşısında inceleme yapılırken önceki ay yapılan aralık anketiyle beraber 39.46 TL'lik beklentiler üzerinde yer aldı. Beklenti artışının arkasında, global ekonomik belirsizlikler, iç piyasadaki dalgalanmalar ve politik gelişmelerin etkili olduğu açısından yorumlama yapıldı.

TCMB

TÜFE BEKLENTİLERİNDE DÜŞÜŞ
TÜFE beklentileriyle beraber katılımcıların cari yıl sonu için yüzde 42.04 olarak oranlar açıklanırken bir önceki döneme bakıldığında 41.23'lük oranlarla beraber 24 ay sonrasına dair TÜFE beklentisi için yüzde 24.82 olarak gerileme yaşandı. Uzun vadeli enflasyon beklentilerinde daha ılımlı olduğu belirtildi.

DÖVİZ KURU VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ
Döviz kuru ve enflasyon beklentileriyle beraber ekonomik istikrar büyüme açısından önem belirlenirken döviz kurundaki artışla beraber ithalaat maliyetlerinde yükseliş yaşanırken tüketici güvenini ve harcama eğilimlerinde olumlu etkilenme yaşandu. Faiz kararları ve diğer ekonomik tedbirler üzerinde beklentiler karşısında şekillendirerek piyasa dengeleriyle korumaya alındı.