Merkez Bankası'ndan reeskont ve avans faizi kararı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz oranlarında değişik yaptı. TCMB'nin aldığı yeni kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar…

Merkez Bankası'ndan reeskont ve avans faizi kararı!

Merkez Bankası, reeskont faaliyetlerinde uygulanan iskonto faiz oranı ile işlem öncesi uygulanan faiz oranını 5 baz puan artırdı. Detaylar haberimizde....

kargo

MERKEZ BANKASI'NDAN REESKONT VE AVANS FAİZLERİ İÇİN YENİ KARAR! ORANLAR YENİLENDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reeskont işlemlerinde uygulanan iskonto oranı ile vadesine en fazla 3 ay vadeli kambiyo senetlerinin peşin işlemlerine uygulanan faiz oranını artırdı. Bu karar Resmî Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), vadesine en fazla 3 ay kalan senetler için reeskont işlemlerinde uygulanan iskonto oranını %43'ten %50,75/yıl'a ve avans faiz oranını değiştirdi. İşlemlerde yıllık %44,25'ten %51'e ve 0,75'e yükseldi.

TCMB'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan basın bülteninde, “Bankamız tarafından reeskont faaliyetlerinde, vadesi en fazla 3 ay olan faturalar için iskonto faiz oranı, vade öncesi yıllık %50,75 olarak belirlenmiş olup, avans faizi faiz oranı yıllık %50,75 olarak belirlenmiştir. işlemler yıllık %51,75 olarak belirlendi. Belirlenen bu faiz oranları duyuru tarihinden itibaren geçerlidir. TCMB tarafından en son 23 Aralık 2023 tarihinde belirlenen oranlara göre; Reeskont işlemlerine uygulanan iskonto faiz oranı %43,25, avans işlemlerine uygulanan faiz oranı ise %44,25'tir.

REESKONT; Bunlar indirimli değerlerdir, yani bir fiyatla (indirim) el değiştiren, o da bir fiyatla (reiskonto) el değiştiren değerlerdir.