Nobel Ödülleri'nde bir ilk yaşandı!

Nobel ödülleri sahiplerini buldu! Detaylar haberimizde...

Nobel Ödülleri'nde bir ilk yaşandı!

2023 Nobel Ödülleri, Stockholm'de gerçekleşen görkemli bir törenle sahiplerini buldu. Stockholm Konser Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, fizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi alanlarındaki başarılarıyla öne çıkan isimlere ödüller takdim edildi.

Fizik kategorisinde, maddedeki elektron dinamiğini inceleyen attosaniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemleri geliştiren Prof. Pierre Agostini, Prof. Dr. Ferenc Krausz ve Prof. Anne L'Huillier, Nobel Fizik Ödülü'nü almaya hak kazandı. Bu önemli başarı, maddenin temel yapısını anlama konusundaki çığır açan çalışmalarına olan katkılarıyla öne çıkıyor.

Nobel Kimya Ödülü, kuantum noktalarının keşfi ve üretimine yönelik önemli çalışmalarından dolayı Moungi Bawendi, Louis Brus ve Aleksey Yekimov'a verildi. Bu isimler, kimyanın temel alanlarından birindeki önemli ilerlemelere imza atmış oldular.

nobel fizik ödülleri

Tıp alanında ise, COVID-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleozid baz modifikasyonları keşfiyle öne çıkan Katalin Kariko ve Drew Weissman, Nobel Tıp Ödülü'nü almaya hak kazandı.

Edebiyat dalında ödülün sahibi, Norveçli yazar Jon Fosse oldu. Fosse, yenilikçi oyunları ve düzyazılarıyla söylenemeyeni dile getirerek, Norveççenin Nynorsk dilinde yazan ilk Nobel Edebiyat Ödülü sahibi unvanına layık görüldü.

nobel edebiyat

Ekonomi kategorisinde ise, Claudia Goldin'in kadınların işgücü piyasasındaki rolü üzerine yaptığı önemli çalışmalar nedeniyle Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü.

Nobel Barış Ödülü ise geçtiğimiz ekim ayında Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen törende, İranlı aktivist Narges Mohammadi'ye "İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı insan hakları ve özgürlükleri" mücadelesi nedeniyle verilmişti. Mohammadi, 13 kez tutuklanmış, 5 kez mahkum edilmiş ve 31 yıl hapis cezasına çarptırılmış bir insan hakları savunucusu olarak öne çıkıyor. Ödülü, şu anda cezaevinde bulunan Mohammadi'nin çocukları Kiana ile Ali Rahmani'ye teslim edilmişti.